Wetenschap - 1 januari 1970

Spinazie valt van voetstuk

Spinazie valt van voetstuk

Spinazie valt van voetstuk

In sommige derdewereldlanden komen vitamine A-tekorten vrij vaak voor. Ze kunnen leiden tot oogziekten zoals nachtblindheid, misvorming van het beendergestel en haaruitval. Om daar verandering in te brengen, stimuleert de overheid boeren om spinazie-achtige gewassen te verbouwen. Als mijn onderzoeksresultaten worden bevestigd, is het beter om andere groenten te promoten, aldus de bij Unilever Nutrition Centre werkzame ir Karin van het Hof. Ze promoveerde 4 juni bij de sectie Humane voeding en epidemiologie op een voornamelijk op Unilever verricht onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt dat spinazie niet bijster geschikt is om het gebrek aan vitamine A te bestrijden

De onderzoeksresultaten van Van het Hof zijn opvallend, omdat spinazie zeer rijk is aan betacaroteen. Betacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Consumptie van spinazie, ontdekte Van het Hof, leidt echter nauwelijks tot een vermeerdering van de hoeveelheid betacaroteen in het bloed. Dat was met andere groenten wel het geval, en met voedingssupplementen nog meer. Deze verschillen hebben te maken met de voedingsmatrix van de verschillende groenten: de mate van en de manier waarop de voedingsstoffen als het ware zijn vastgeplakt aan andere moleculen. Pas als de voedingsstoffen in de spijsvertering worden vrijgemaakt, staan ze het lichaam ter beschikking. Kennelijk verloopt dat proces bij de ene groente moeizamer dan bij de andere, waardoor de bio-beschikbaarheid van voedingsstoffen bij de ene groente groter is dan bij de andere. De bio-beschikbaarheid van het betacaroteen in spinazie, broccoli en doperwten is volgens Van het Hof respectievelijk 3, 74 en 96 procent van de beschikbaarheid van betacaroteen in een voedingssupplement. Om tekorten aan vitamine A in de derde wereld te verminderen, is het gebruik van verrijkt voedsel dus helemaal geen slecht idee. W.K

Re:ageer