Student - 23 maart 2017

Spin

Spinnen zijn de opruimers van de natuur. Zwitserse wetenschappers van de universiteit van Bazel hebben een schatting gemaakt van hoeveel spinnen eten: 400 tot 800 miljoen ton per jaar. Is dat veel? Oordeel zelf: alle mensen samen eten jaarlijks 400 miljoen ton vlees en vis weg. Alle spinnen bij elkaar eten dus meer vlees dan mensen.

Seks en werk

Seks is goed voor het werk, blijkt uit studie van de universiteit van Oregon. Werknemers die in hun vrije tijd seks hebben gehad, presteren beter op hun werk. Ze zijn opgeruimder, meer betrokken en tevredener over hun werk. Het effect werkt tot wel 24 uur na de gemeenschap en geldt voor zowel mannen als vrouwen. De studie zegt niks over seks tíjdens het werk.

Broccoli

Broccoli helpt om prostaatkanker te voorkomen. Onderzoekers van Oregon State University denken dat dat komt door sulforaphane. Dit stofje uit broccoli reguleert de vorming van niet-coderend RNA, waarvan men dacht dat het een soort ‘junk-DNA’ was: genetisch materiaal zonder functie. Mis dus. Alles aan in de natuur heeft een functie. Ook broccoli dus. Helaas.

Neus

De vorm van de neus hangt af van het klimaat. Brede, platte neuzen zijn ontstaan in warme, vochtige klimaten. Smalle, lange neuzen in koude en gematigde streken. Dat beweren onderzoekers van Pennsylvania State University. Neuzen warmen de lucht op en smalle, lange neuzen doen dat het beste, blijkt uit hun studie. Ze wijzen er wel op dat ook seksuele selectie een rol kan hebben gespeeld.