Nieuws - 15 januari 2004

Speelman wil professioneler onderwijsinstituut

Rector prof. Bert Speelman wil dat de onderwijsinstituten hun krachten bundelen. Hij heeft de directeuren van de instituten advies gevraagd over een nieuwe structuur van het onderwijsbestuur van de universiteit.

Speelman denkt dat de onderwijsinstituten in hun huidige vorm samenwerking tussen wetenschappelijke disciplines in de weg staan. ,,Wij hebben het voordeel dat we als enige universiteit in Nederland maar één faculteit hebben. Bij andere universiteiten zie je dat faculteiten koninkrijkjes zijn. Die staan samenwerking is de weg. Wij moeten oppassen dat we in onze organisaties geen vergelijkbare schotten gaan zetten. Docenten hebben het gevoel dat het vroeger makkelijker was om samen te werken met andere disciplines. Ik weet niet of dat waar is, maar als docenten dat denken is dat in ieder geval een slecht signaal.’’
De rector heeft met de directeuren van de onderwijsinstituten afgesproken dat zij met een voorstel komen om hun instituten ‘professioneler’ op te zetten. ,,Ik wil voorlopig geen grote reorganisaties van de opleidingen. Iedereen is nog ziek van de laatste ronde. Ik wil wel werken aan een betere organisatie van het onderwijs.’’ | K.V.