Wetenschap - 1 januari 1970

Speciale folie voorkomt spikkels op banaan

Een speciale chlorideverpakking, ontwikkeld door Agrotechnology & Food Innovations en Universiteit Kasersart in Bangkok, Thailand, voorkomt de vroege vorming van zwarte plekken op de banaan. Een uitkomst voor telers van de zoete banaan.

De ontwikkelde polyvinylchloridefolie heeft optimale diffusie-eigenschappen. Het laat genoeg zuurstof door voor de banaan om te 'ademen' , maar niet teveel aangezien dit de vorming van zwarte plekken bevordert.
Zwarte plekken op de banaan zijn over het algemeen een handig signaal: de banaan is overrijp. Maar onze Chiquita banaan is anders dan de gemiddelde zoete banaan die in Thailand en vele andere Aziatische landen wordt geteeld. ,,Deze rassen krijgen sneller spikkels, ze zitten al onder terwijl ze juist goed zijn voor de fruitschaal. Ze zijn dan niet oud qua vruchtvlees'', zegt dr. Wouter van Doorn van A&F, gastmedewerker aan de Universiteit Kasersart in Bangkok.
De fruitverkopers in Thailand kunnen dit verhaal niet goed verkopen aan de consument. Ze hebben liever een mooi uitziende gele banaan. ,,We hebben allerlei plastic verpakkingen geprobeerd. Uiteindelijk is het een folie geworden die net genoeg zuurstof doorlaat, en ook net genoeg koolzuurgas.'' Het lagere zuurstofgehalte bleek nodig om de spikkelvorming af te remmen. De banaan produceert koolzuurgas en dit moet de folie doorlaten anders 'stikt' de banaan. En de hogere luchtvochtigheid onder de folie had geen nadelig effect, blijkt uit de experimenten.
De chloridefolie is volgens Van Doorn geschikt voor grootschalig transport van bananen in zakken, en het afdekken van bananen in de supermarkt. De verpakking is uitgetest op de zoete banaan Musa cavendishii van de Sucrier groep die veelal als dessert wordt opgediend. Er zijn talloze Sucrier bananen en ze worden geteeld in landen als Indonesiƫ, Birma, India, Colombia en Braziliƫ.
H.B.