Nieuws - 8 februari 2001

Speciale collecties Bibliotheek Wageningen UR

Speciale collecties Bibliotheek Wageningen UR

Al negentien jaar werkt Liesbeth Missel bij de afdeling Speciale Collecties in het Jan-Kopshuis. "Ik heb hier eerst een tijd gewerkt als medewerker en ben sinds 1 november 2000 conservator van de Speciale Collecties." Missel heeft een opleiding tot bibliothecaris gevolgd, met als specialisme documentatie. Tijdens haar werk heeft ze ook nog een studie geschiedenis gedaan. "Mijn voornaamste taak is heel simpel: ik draag zorg voor de collectie, zodat deze er over honderd jaar nog is. Verder help ik mensen met hun onderzoek." Volgens Missel zijn de luchtfoto's van de Royal Air Force uit de Tweede Wereldoorlog en de collectie documentatiecentrum Tuin erg populair. "Zeker voor die laatste collectie is nu veel belangstelling, omdat er de laatste tijd veel oude tuinen worden gerestaureerd. Daarbij komen historische gegevens goed van pas."

Missel vindt haar werk afwisselend en interessant. "De afwisseling zit hem vooral in het feit dat ik met verschillende collecties werk. Ook de bezoekers zijn elke keer anders. Inhoudelijk gezien vind ik mijn werk erg interessant, omdat ik het leuk vind om een beeld te vormen van Nederland door de eeuwen heen."

Het topstuk van de collectie is het Tulpenboek. Missel: "In de zeventiende eeuw werd er flink gespeculeerd met tulpen. In dit boek staan de afbeeldingen van de tulpen met daarbij de prijzen vermeld. Het gaat echt om absurd hoge bedragen voor die tijd." De conservator houdt zelf het meest van de collectie oude kaarten en de luchtfoto's. "Daarmee kun je een ruimtelijk inzicht van Nederland vormen over een lange periode." | E.L.