Nieuws - 11 december 2015

'Special Edition' voor Vellinga

tekst:
Roelof Kleis

Met een symposium over klimaatverandering en een speciale aflevering van International Environmental Agreements nam hoogleraar klimaatverandering Pier Vellinga gisteren afscheid.

De papieren versie van het tijdschrift was vers van de pers en werd hem overhandigd door Joyeeta Gupta, hoogleraar Environment and Development in the Global South aan de Universiteit van Amsterdam. Gupta is de huidige hoofdredacteur van het blad en een vroegere promovendus van Vellinga. Vellinga richtte het blad samen met Gupta op in 2001 en was vijf jaar hoofdredacteur.

Gupta was een van de sprekers op het druk bezochte afscheidssymposium van Vellinga. Andere sprekers waren onder meer hoogleraar Milieusysteemanalyse Rik Leemans, die een overzicht gaf van de geschiedenis van de twee gradendoelstelling die zo’n grote rol speelt in het klimaatdebat. Maar de show werd gestolen door Urgenda-directeur Marjan Minnisma. Vellinga is voorzitter van het bestuur van Urgenda.

Minnesma gaf de zaal vol wetenschappers ervan langs. ‘Ik zie helemaal niet dat jullie ongerust zijn. Waarom niet? Waarom zijn jullie niet boos? Er is geen tijd meer te verliezen, geen tijd meer voor gezellig polderen. Die beperking van de opwarming tot 1,5-2 graden Celsius moet binnen vijftien jaar gebeuren. Maar jullie steken de koppen in het zand.’

Minnesma vindt dat wetenschappers meer activist moeten zijn. ‘Meer zoals Pier Vellinga. Maar wetenschappers worden niet graag als activist gezien. In de wetenschappelijke wereld is dat een vies woord. Maar activist betekent niet meer of minder dan actief zijn. Jullie moeten meer je verantwoordelijkheid nemen’, hield zij haar gehoor voor.

Zie hier voor een gesprek dat Resource eerder deze week met Vellinga had.