Nieuws - 6 december 2001

Speciaal garnalennet laat bedreigde vis ontsnappen

Speciaal garnalennet laat bedreigde vis ontsnappen

Garnalenvissers kunnen de bijvangsten aan schol, kabeljauw en andere vissen drastisch verminderen door sleepnetten te gebruiken met een ontsnappingsmogelijkheid voor grote vissen. Dat blijkt uit onderzoek dat het RIVO heeft uitgevoerd in samenwerking met visserij-instituten uit Duitsland, Belgi? en het Verenigd Koninkrijk.

De netten zijn uitgetest in de Duitse Bocht, voor de Nederlandse en Belgische kust en in de Wash ten oosten van Engeland. Bijvangsten, vooral van dieren groter dan tien centimeter, kunnen met meer dan de helft omlaag. "Het is vooral belangrijk dat garnalenvissers bijvangsten aan ondermaatse schol en kabeljauw vermijden, omdat die soorten worden bedreigd in de Noordzee", zegt projectleider ir. Bob van Marlen van het RIVO.

Hoewel er in het verleden aanzienlijke investeringen zijn gedaan in sorteermachines aan dek en vangstverwerkingsapparatuur gaan veel bijvangsten volgens Van Marlen toch nog dood overboord. Inzetten van speciale visnetten is volgens Van Marlen een betere oplossing dat sortering aan boord. "In Denemarken is het gebruik van soortgelijke netten al verplicht voor garnalenvissers. Dit zou ook in Nederland moeten gebeuren." | H.B.

Garnalennet met ontsnappingsmogelijkheid. Grotere vissen kunnen niet door de barri?re, zwemmen omhoog en ontsnappen via een gat. Garnalen gaan rechtdoor door het rooster of de mazen heen.

Foto RIVO