Student - 4 juli 2019

Some student houses may have to go

tekst:
Roelof Kleis

Private student houses in ordinary houses or flats will have to get their permits in order fast, or else the occupants risk being forced out of their home. This is clear from Wageningen’s new policy on student accommodation.

© Kamernet

According to the new rules on room renting, only 5 per cent of the homes in a street (1 in 20) can be a student house (see inset). Student houses also need an environmental and planning permit. And it’s ‘first come, first served’ for those.

The idea is that the new accommodation policy will curb the unrestrained growth in possibly illegal lets and any resulting nuisance for neighbours. The policy was the subject of a debate on Monday 1 July during a municipal council political evening. In the debate, student party Connect Wageningen sounded a critical note. Connect is against the strict 5 per cent rule. Spokesperson Koen Jansen: ‘Students make up a quarter of Wageningen’s population. So 5 per cent per street is very meagre.’ But Connect is alone in this. All the other parties think 1 in 20 houses is a good balance.

It is not certain how the new rules will be enforced. The new policy means that all student houses in ordinary residential accommodation will have to reapply for a permit. The municipality will not check this on its own initiative, but only do so in response to requests from local residents. Students will not be forced to leave immediately either. If it turns out a house is not in order, the occupants will be given up to 12 months to find new accommodation.

The new policy

Student houses about a shop, cafe, restaurant, office or other business are allowed throughout the municipality except on industrial estates. No environmental and planning permit is needed then. Lodging with a landlady is also always allowed. Two rooms with one lodger each are permitted per house. Parents who buy a house or flat for their child at university are allowed to rent out the other rooms to two other people at most. The son or daughter must live in the house and a permit is required. Student houses in ordinary houses or flats must also have a permit. No more than 5 per cent of the houses in any given street can be student houses.

Reacties 8

• Cho

Heerlijk deze reactie, proost!

• Fransiscus

Gozer als ik m'n huis wordt uitgezet omdat Jan doedel die links woont gevoelige oortjes heeft ga ik lekker voor het stadhuis klokkies opklatsen. Ziek mooi als studenten weggejaagd worden en Wageningen weer veranderd in het gore pauperhol van vroeger.

• En buurman

@buurman

U concludeert gebaseerd op één studentenhuis dat alle studenten zo zijn?

• Henk en Ingrid

Wageningen wil wel profiteren van studenten, maar fatsoenlijke huisvesting mogelijk maken ho maar. Het is toch logisch dat dit soort problemen ontstaat bij een universiteit die maar wil blijven groeien..

• Buurvrouw

Alle studenten die op Groenlinks hebben gestemd komen weer bedrogen uit... Dit voorstel riekt naar discriminatie, alsof studenten 2e rangs burgers zijn.
    Vervang in het voorstel "student" eens voor "allochtoon" en heel Nederland staat op z'n kop, maar studenten mogen best gediscrimineerd worden blijkbaar.

• Mark Reijerman, Connect Wageningen

Technisch gezien is het geen discriminatie, omdat de regels eigenlijk over 'kamergewijze verhuur' gaan en dat zijn algemene regels voor elke wageninger. 'loophole'

Maar dat zie je vaker, wist je bijvoorbeeld dat alleen voor de doelgroep studenten buiten Wageningen wordt gezocht voor woninglocaties? Wageningen heeft een huizen tekort voor veel meer inwoners, waarom wordt er voor hun niet buiten Wageningen gezocht?

Dit soort onderscheid maken tussen doelgroepen op basis van opleidingsniveau stoort mij persoonlijk heel erg. Daarom zal ik er in ieder geval tegen blijven strijden.

• buurman

Beste Koen, als buurman van een studentenhuis kan ik je verzekeren dat onderstaande helaas wel het geval is.

Alsof studenten iedere week barbecueën en drie keer in de week om drie uur 's nachts thuiskomen
    Koen Jansen, Connect Wageningen

• #wurlife

@buurman

Misschien moet je eens proberen om in een fatsoenlijke buurt/stad te gaan wonen.
      Het is waarschijnlijk heel confronterend om jonge mensen te zien die wel plezier in het leven hebben.

'If you pay peanuts for your house, you will live next to monkeys'
      - Plato

Met drie keer in de week laat thuiskomende studenten mag je overigens van geluk spreken, een echte legend zuipt maandag tot en met vrijdag het licht uit zijn ogen.