Wetenschap - 24 januari 2008

Solide boek over voeding en gezondheid

1774_nieuws.jpg
‘Eén van de vreemde dingen die ik tegenkwam was dat er verrassend weinig vitamine B12 in karnemelk zit, half zoveel als in magere melk’, vertelt prof. Martijn Katan, de bekende Wageningse – en inmiddels Amsterdamse – voedingswetenschapper. Hij schreef het boek ‘Wat is nou gezond? Fabels en feiten over voeding’. Een verklaring heeft Katan niet, maar het is wel goed om te weten voor vegetariërs die vitamine B12 uit zuivel en eieren moeten halen.
Katan wilde in het boek samenvatten wat we redelijk zeker weten over voeding en gezondheid. ‘Ik beveel bijvoorbeeld niet aan om meer flavonoïden te eten. Wetenschappers zijn het er nog steeds over oneens of die gezond zijn. Ik wilde mijn boek baseren op solide feiten.’
Zo blijkt bruinbrood niet altijd gezonder dan witbrood, want niet al het bruinbrood zit vol vezels en is dus gezond. ‘De term bruinbrood is niet wettelijk beschermd. Sommige fabrikanten kleuren witbrood met mout, en verkopen dat als bruinbrood. Als je zeker wilt weten dat je brood met voldoende vezels koopt, dan moet je volkorenbrood kopen. Die term is wel wettelijk beschermd.’
Andere wetenswaardigheden zijn dat er in frisdrank en vruchtensap evenveel calorieën zitten, dat melk en roomboter weinig vitamine D bevat, en dat je van koffiedrinken niet uitdroogt.
Mensen hebben behoefte aan zulke informatie, suggereren de verkoopcijfers van Katans boek. Misschien omdat deze kennis zeldzaam is geworden. Katan: ‘Vroeger vond je in de voedingswetenschappen veel chemici en biochemici, nu is het vooral het terrein van epidemiologen en moleculair biologen. Hierdoor zijn er steeds minder voedingswetenschappers die nog kunnen vertellen wat voor stoffen er allemaal in voedingsmiddelen zitten. Die kennis is aan het wegzakken. En dan kom je voor verrassingen te staan als je in tabellen gaat snuffelen. Ik wilde bijvoorbeeld over kroketten opschrijven dat ze weinig voedingsstoffen bevatten, maar toen ik dat ging controleren ontdekte ik tot mijn verbazing dat er veel ijzer in zit. Dat geldt ook voor gehakt en knakworsten. Tot nu toe heeft niemand me kunnen vertellen waarom.’ / Willem Koert

Martijn Katan, Wat is nou gezond? Fabels en feiten over voeding. Uitg. Bert Bakker, isbn 9789035131330, 14,95 euro.

Re:ageer