Organisatie - 1 januari 1970

Soepoproer in Wageningen

Dat de prijs van Wageningse kantinesoep werd verhoogd vanwege de hoge brandstofprijzen, was keurig aangekondigd. Maar Unoxliefhebbers ontdekten de afgelopen weken nog een onthutsende verandering. Als zij zoals gewoonlijk twee-en-een-halve lepel opschepten, liep de hete soep hen over de handen. Boycotten en posteracties volgden. Vier vragen over de kleinere soepkom.

Hoeveel kleiner is de nieuwe kom?
In de oude kom paste 350 milliliter soep, in de nieuwe 250. Op de leerstoelgroep Rurale sociologie voelen ze zich dan ook belazerd. Bij Petra stroomde de nieuwe kom de eerste keer over, en ook bij Jan ging het na de vertrouwde tweede schep fout. Jan Douwe neemt voortaan zijn eigen kom van thuis mee. En Paul eet sowieso geen soep in de kantine, die vindt hij stinken. ‘Toch is de nieuwe kom niet zo heel veel kleiner hoor’, zegt de kantinejuffrouw. Een Belgisch klinkende soepeter is het niet met haar eens. Of hij ook overstroming had in het begin? ‘Nee, ik ben geen Nederlander hè. Bij mij gaat hij niet tot het randje vol.’

Wat is er met de oude soepkommen gebeurd?
‘Die zijn terug naar Unox, ja allemaal, gewoon terug, je kunt even kijken op www.unox.nl’, weet de kantinejuffrouw. Volgens Ilse Visser van Unilever zijn er gewoon verschillende maten mokken die je kunt bestellen. De verantwoordelijkheid ligt dus bij Wageningen UR. Anneke Meijlink van het facilitair bedrijf ziet zichzelf dan ook als verantwoordelijk voor het besluit. ‘Ik verkocht onder de aankoopprijs. Ja, vooral vanwege die toppings, niemand rekent ze af en die zijn juist ontzettend duur. Dus ik moest wel wat doen, en in overleg met Unox hebben we besloten de mokken te veranderen. Unox heeft de oude kommen aan het Leger des Heils gegeven.’

Hoeveel betalen we meer?
Bij Levensmiddelenchemie werken fervente soepeters, maar sinds kort boycotten zij de Unox-soep. ‘Toen na 1 januari de bekende overstromingsperikelen zich voordeden, zijn we dus als echte wetenschappers in ons laboratorium gedoken en gaan meten’, vertelt Evelien van Boxtel. ‘En wat bleek, per volume-eenheid betalen we nu 46 procent meer. Dat kan toch niet! Alsof die brandstofprijzen met 46 procent gestegen zijn. Maar het facilitair bedrijf heeft laten weten dat ze pas wat veranderen wanneer er officiële klachten worden ingediend, dus dat doen we nu massaal. En tot die tijd eten we met z’n allen Cup a Soup. Ja om twaalf uur, vooral tomaat met croutons.’

Hoeveel sneller wordt de soep koud?
‘Het is vrijwel zeker dat soep sneller zal afkoelen in een kleinere kom’, zegt Rik Beeftink van de sectie Proceskunde. ‘Neem de olifant. De olifant heeft in verhouding minder oppervlak ten opzichte van zijn inhoud dan bijvoorbeeld een muis. Om het niet te warm te krijgen moet de olifant dus wat aan zijn vorm doen, vandaar die grote oren. De kleinere soepkom daarentegen heeft niks aan zijn vorm veranderd en zal dus in verhouding een grotere oppervlakte hebben dan zijn voorganger. De soep zal sneller koud zijn.
Trouwens, iedereen valt wel over het prijsverschil per volume-eenheid, maar is dat wel relevant? Misschien is het gewicht van de soep wel met de prijs mee veranderd, zitten er bijvoorbeeld meer ballen in. Zou goed kunnen toch? Je zou ook naar het prijsverschil per bal kunnen kijken.’/ MV

Re:ageer