Student - 29 november 2012

Social Network Wageningen

tekst:
Suzanne Overbeek

Het studenleven kan niet meer zonder Facebook. Of het nu gaat om leden werven, afspraken maken of activiteiten aankondigen: een Facebookgroep is de manier om je community te onderhouden. Hoe presenteert Wageningen zich? Ziehier onze editor's choice van veelbezochte, of gewoon leuke Facebookgroepen.

24-like.jpg
De editor's choice van veelbezochte, of gewoon leuke Facebookgroepen.
Wageningen Student Plaza
(> 3.740 leden)


Boeken, squash rackets, keukenkastjes, treinkaartjes, stoelen, een pc-scherm: je kan het zo gek niet bedenken of het staat te koop aangeboden op Wageningen Student Plaza. Soms voor een vaste prijs, maar vaak kan er ook onderhandeld worden. Dat gebeurt dan op de groeppagina zelf, of achter de schermen door koper en verkoper.
Wageningen Uitgaans
Promotie (> 1.859 leden)


Een uitgebreid overzicht van feesten in Wageningen, geplaatst door verenigingen, cafés en de moderators van de pagina. Alles wat maar ruikt naar een feestje komt op de lijst: lustrumfeesten, open feesten, optredens van bandjes en ga zo maar door. Dat is meteen ook het zwakke punt van de pagina, want een handig overzicht ontbreekt. Je mag dus fijn scrollen op zoek naar het feestje van vanavond.
IxESN Wageningen
(> 1.289 leden)


Een Facebookgroep die vol staat met events van IxESN Wageningen. Dat zijn meestal typisch Nederlandse activiteiten of uitstapjes naar steden in Nederland en België. Ook vragen leden van de groep soms of er iemand mee wil rijden naar een land in Europa. Niet alleen Erasmus- en internationale studenten, ook Nederlandse studenten zijn welkom.
Wageningen Room Subrent
(> 1.143 leden)

Op een universiteit waar zóveel studenten (lang & ver weg) op stage gaan, en tegelijk zóveel studenten een kamer zoeken, is een Facebookpagina voor onderhuurders geheid een doorslaand succes. Dat zie je terug aan de traffic: veel postjes van studenten die een kamer zoeken, of er een in de aanbieding hebben. Goed gestructureerd is het allemaal niet, maar er hangt wel een prettig cosmopolitisch sfeertje.
Wageningen vermiste jassen commotie
(> 353 leden)


'Je kent het wel... aan het eind van een open feest strompel je naar de kapstok om tot de ontdekking te komen dat één of andere laveloze lapzwans je jas heeft meegenomen. Nooit leuk.' Met deze weinig opwekkende beginzin heeft het gloednieuwe wvjc toch al meer dan 350 leden weten te trekken binnen een week. De behoefte is kennelijk groot, nu Wageningen Uitgaans Promotie een spamverbod voor verloren-jasberichten heeft uitgevaardigd.
Exploring Wageningen and surroundings
(> 323 leden)


Deze Facebook groep is opgericht door geboren en getogen Wageninger Lennart Verhoeven, die (internationale) studenten mee op sleeptouw neemt. Afgelopen maanden gingen ze al naar de hoge Veluwe, de intocht van Sinterklaas in Wageningen, en maakten ze uitstapje om parachutisten te zien - ter herdenking aan de slag bij Arnhem. Dat levert enthousiaste reacties op: 'Normaal vertellen Nederlandse collega's pas over dit soort activiteiten nadat ze plaats hebben gevonden.'
Food Addicts
(> 172 leden)


Wageningse studenten plaatsen recepten met een foto van het eindresultaat in deze groep. Daarnaast wordt er af en toe potluck dinner georganiseerd. Ook worden Wageningse voedsel nieuwtjes gedeeld, zoals de mogelijkheden om je eigen duurzame eten te verkopen bij Cormet of dat Eveline Cooks in de plaatselijke krant stond.
Magicclub Wageningen
(> 24 leden)


Nostalgie. Ondanks de stortvloed van digitale games is er in Wageningen nog een kleine community te vinden van fantasy-liefhebbers die liever met kartonnen kaartjes spelen: Magic. Hun Facebookgroep gebruiken ze alleen om kaartjes te ruilen, spelafspraken te maken en nieuwe mensen te werven. Spelen doen ze op maandagavond in Forum, gewoon met elkaar. Oh halicon days of yore!
Facebook 'personen'
Niet alle studentenorganisaties presenteren zich als groep op Facebook, sommigen kiezen voor een personenprofiel. Zoals Popcultuur Wageningen, SWU Thymos, VeSte, Aid Wageningen, Bunker, Woeste Hoeve, ScienceCafe Wageningen en ISOW Wageningen. Je kan zelfs Wageningen University liken om op de hoogte te blijven, of vriendjes worden met Resource.