Nieuws - 6 oktober 2010

Snuitkevers: plaag of hetze?

Wageningse onderzoeker belaagd door tuineigenaren. 'Snuitkevers wel degelijk een plaag.'

De Wageningse entomoloog Marcel Dicke kreeg er de afgelopen weken flink van langs van tientallen Nederlandse tuineigenaren. Dicke had tegenover Resource zijn twijfel uitgesproken over een item op het NOS-journaal over een 'plaag' van exotische snuitkevers. Wat is waar?
De affaire begon met Silvia Hellingman, een Drentse entomologe die melding maakte van de plaag op natuurbericht.nl. Dat bericht werd door het journaal opgepikt. Dicke erkende weliswaar de komst en verspreiding van exotische snuitkevers. 'Maar of dat een plaag is, is iets anders. Wij kennen geen problemen met snuitkevers in Nederland van de omvang die het NOS journaal presenteerde', zo verklaarde hij tegenover Resource.
Op resource.wur.nl komen boze tuineigenaren vervolgens in het geweer. Ze menen dat er sprake is van een 'hetze' tegen Hellingman.  Inmiddels krijgt Hellingman bijval van de Wageningse taxonoom Theodoor Heijerman. Hij houdt de verspreiding van de kevers bij en heeft meerdere artikelen geschreven over de komst en snelle verspreiding van enkele exotische snuitkevers.  Volgens hem mag de overlast van de snuitkevers wel degelijk een plaag genoemd worden. Heijerman vindt dat Silvia Hellingman 'onrecht wordt aangedaan' door de suggestie dat zij de plaag uitvergroot voor eigen gewin. 'Ze is de enige die de mensen helpt die last hebben van snuitkevers.'