Nieuws - 9 november 2006

Snorkelen rond Coconut Island

Lian Zigterman koos als student Kust- en zeemanagement aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden voor een uitstapje naar de tropische zeeën rond Coconut Island, Hawaï.

27_nieuws.jpg
‘Mijn medestudent Casper Lazet en ik wilden ons wat meer verdiepen in mariene biologie en Hawaï is natuurlijk een mooie plek om dat te doen. We zaten op Coconut Island waar onderzoekers zitten van de universiteit van Hawaï. We hebben aan heel veel verschillende onderzoeken meegewerkt. Natuurlijk ook onderzoek in zee, naar verbleking van koraal. Daarvoor moesten we snorkelen. Jammer genoeg mochten we niet duiken, daar heb je een speciaal onderzoeksbrevet voor nodig. Maar snorkelend lukte het onderzoek ook goed en dat was ook heel leuk. We labelden de eerste keer stukken koraal en zochten die daarna regelmatig op om te kijken of ze verbleekt waren. Dat is een eerste teken dat het koraal afsterft.
Verder hebben we echt aan van alles meegewerkt. Er waren bijvoorbeeld haaien in een bassin waar een soort zender ingebracht was die de zuurgraad in de maag meet. Die moesten opnieuw ingebracht worden. Casper heeft toen in het water gestaan om de haaien vast te houden. Ik heb alleen vanaf de zijkant aanwijzing gegeven, en dat vond ik wel prima eigenlijk.
We hebben ook onderzoek naar koraalziektes gedaan in het laboratorium. En we hebben gekeken naar parasieten bij vissen. Daarvoor moesten we onder de microscoop bekijken welke parasiet bij welke vis veel voorkomt. Uiteindelijk wordt onderzocht of dat iets met het voedselpatroon van de vissen te maken heeft.
Onze dagindeling was heel flexibel. Soms begonnen we pas om elf uur, maar dan gingen we ook door tot acht uur ’s avonds. En we gingen ook wel eens kijken naar de zogenaamde spawning van het koraal. Dan laten ze ’s nachts hun eieren en zaadjes tegelijk los in het water. Dat werd dan voor onderzoek opgevangen. Je bent dan ook midden in de nacht bezig, maar eigenlijk voelde het toch allemaal niet echt als werk. Het was gewoon leuk.
In het weekend konden we van het eiland af, naar het stadje Waikiki. We hebben daar ook veel mensen ontmoet en gefeest. En we hebben in onze vrije tijd toch nog gedoken, dat was wel leuk. Geen haaien gezien, maar dat was al gebeurd tijdens het snorkelen. Kwam er opeens een hamerhaai langs zwemmen. Toen hebben we maar ons bootje opgezocht.
Wat heel interessant was en goed bij onze opleiding past, was het overleg van een managementbureau dat we hebben bijgewoond. Bij zo’n overleg wordt onderzoeksgeld verdeeld. Dat is iets waar ik me na mijn studie mee bezig wil houden: het contact tussen managers en onderzoekers. En ik weet nu een beetje hoe het er in het mariene onderzoek aan toe gaat.’ / Koen Moons