Wetenschap - 1 januari 1970

Snobs

Snobs

Snobs

Groen en geel ergert prof. Wim Jongen, in een vorig leven hoogleraar bij
Productontwerpen en kwaliteitskunde, zich aan de minachtende manier waarop
culinaire journalisten zich in NRC Handelsblad hebben uitgelaten over de
voedingsindustrie. 'Wansmaak' zou er in de schappen van de supermarkt
liggen, schreef smaakcriticaster Florine Boucher bijvoorbeeld. De
fabrikanten van de verwenkwarks en shoarmapizza’s zouden zich volgens haar
schuldig maken aan 'verkwanseling van culinair erfgoed in ruil voor
gemakzuchtig avontuur'.
In een reactie in de NRC van 15 november dient Jongen haar van repliek.
,,Wat is er in hemelsnaam tegen dat een groot deel van de bevolking de
smaak van kokosmelk in een Thais gerecht leert waarderen via de
supermarkt?'', vindt Jongen. ,,Dat is een vorm van emancipatie''.
,,Over smaak valt sowieso niet te twisten'', schrijft Jongen. ,,Dat er
mensen zijn die pizza met kipsaté lekker vinden mag van mij, al behoor ik
niet tot die categorie. Het vrijemarktprincipe is er een van keuzevrijheid
en als er niet genoeg mensen zijn die het product kopen dan verdwijnt het
vanzelf van de markt.'' |
W.K.

Re:ageer