Nieuws - 20 november 2012

Sneller spieren kweken dankzij extra eiwit

Door extra eiwit te eten naast trainingen groeit je spiermassa sneller, blijkt uit een grote overzichtsstudie. Een inzicht dat nu tot effectievere trainingsprogramma's moet leiden, met name voor ouderen.

biceps.jpg
Het Wageningse-Maastrichtse team onderbouwde haar conclusie door alle bestaande data te combineren en opnieuw te analyseren. Ze publiceerden er begin november over in het American Journal of Clinical Nutrition.
Er werd al langer gedacht dat extra eiwit naast training behulpzaam is, maar vele kleine studies wisten het verband nooit echt hard te maken. Het samenvoegen van de vele kleintjes laat zien dat alle proefpersonen profiteren, zowel jong als oud en slecht of goed getraind. Iedere groep blijkt meer kilo's te tillen op een fitnessapparaat en kweekt meer spiermassa. Gemiddeld kregen ze zo'n 50 gram extra eiwit per dag binnen, gewonnen uit wei, ei, melk of een mix van losse eiwitbouwstenen.
Opvallend is wel dat deelnemers al meer dan genoeg eiwit aten. Gemiddeld kregen ze 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag binnen - ruim boven de aanbevolen hoeveelheid van 0,8 gram. Die huidige normen zijn genoeg om gezond te blijven, vertelt Lisette de Groot, universitair docent bij Humane voeding. ‘Maar mogelijk zitten ze voor spieropbouw aan de lage kant.' In de praktijk eten sporters, en zeker krachtsporters, daarom al meer dan de norm voorschrijft.
De Groot is zelf niet zo bezig met sport maar zoekt naar oplossingen voor sarcopenie, oftewel het verlies van spierkracht en -massa door veroudering. Dit zorgt dat ouderen verzwakken en gevoeliger zijn voor botbreuken. Onlangs voerde PhD-student Michael Tieland al een experiment uit dat liet zien dat extra eiwitconsumptie met spiertraining, effectiever was dan training alleen.
De huidige studie sluit hier naadloos op aan. Deze zogeheten meta-analyse voegt alle relevante artikelen over één onderwerp samen voor een totaaloordeel. Onderzoekers Naomi Cermak en Peter Res bekeken 3112 experimenten, waarvan er 22 relevant bleken. Deze volgden allemaal proefpersonen die minstens zes weken achter elkaar twee keer per week trainden. Ondertussen kregen ze óf extra eiwit óf een placebo.
Er was nog wel één ongerijmdheid. Wanneer er gekeken werd naar de derde maat, de oppervlakte van doorgesneden spiervezels, bleken ouderen niet te profiteren van de behandeling in tegenstelling tot jongeren. Er zijn echter maar weinig van deze studies, merkt, De Groot op. Lang niet alle onderzoeken gaan zover om spierweefsel af te nemen. Ze hoopt dat de spiermonsters uit Tielands eerder studie voor meer duidelijkheid gaan zorgen.