Organisatie - 30 mei 2013

Sneller groeien met led-verlichting

Bleiswijk opent led-centrum voor glastuinbouw.
Wageningen en Philips onderzoeken de voordelen van led.

6-Bleiswijk-LED_WUR_16-05-13-2957-%282%29.jpg
Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk had op 16 mei zo'n 250 tuinders over de vloer die de mogelijkheden van led-verlichting in de tuinbouw wilden verkennen. In samenwerking met Philips is het praktijkcentrum verschillende proeven gestart.
Onderzoeksleider Leo Marcelis denkt dat de led-belichting de fotosynthese van kasplanten vergroot, waardoor de productie met zo'n 10 procent kan toenemen. Met name het rode licht in het lichtspectrum in de led's zorgt voor die productiegroei. Verder kun je met led de vorm van de planten beter sturen en kun je met led's tussen de planten (in plaats van lampen erboven) de groei en productie van kasgroenten verhogen, verwacht hij. Ook onderzoekt het praktijkcentrum of tomaten met intensieve led-belichting meer vitamine C bevatten, of ze langer houdbaar zijn en beter bestand zijn tegen de plantenziekte meeldauw. Naast de tests in Bleiswijk doen drie promovendi in Wageningen onderzoek aan led-verlichting, in het kader van het BioSolarCells programma .
Led kost minder energie dan gangbare lampen, zegt Leo Marcelis, maar is ook veel duurder. Daarom moet de led-verlichting ook andere voordelen bieden aan de tuinder. De interesse voor de led-verlichting bij de tuinders is groot, bleek op 16 mei.