Organisatie - 22 september 2010

Snelle, warme hap in Forum. Lekker?

Het Grand Café in Forum serveert vanaf 6 september een snelle en betaalbare warme hap. De eerste nadat vorig jaar de twee laatste verenigingsmensa's dicht gingen. Bevalt het? Door Alexandra Branderhorst, Teuntje de Glee

22-MI-BdG-9477.jpg
Susan van Aalst en Judith van Niekerk, zaten in 2009/2010 in de Studentenraad en in de commissie Eating Facilities (Judith was voorzitter van de commissie).
Suzan: 'In het voorjaar hebben we een enquête gehouden onder meer dan duizend studenten, zowel Nederlandse als internationale. Daaruit bleek dat 87 procent van de respondenten behoefte had aan een mensa. De belangrijkste reden was dat ze voor een goede prijs snel wilden eten. Forum vonden ze een geschikte plaats.'
Judith: 'De uitkomsten van de enquête hebben we in juni bij de raad van bestuur op tafel gelegd. Hier kun je niet omheen, zeiden we. We hadden bovendien gepolst hoe vaak mensen er wilden eten. Die frequentie was zo hoog, dat het voor Albron ook interessant bleek te zijn.'
Suzan: 'Met een deel van de commissie hebben we de opening van de nieuwe mensa bijgewoond. Ik heb heerlijk gegeten. Vooraf groentensoep, kippilaf als hoofdgerecht en viënnettaijs toe, wijntje erbij. Anderen raad ik aan om er eens te gaan eten. Het is vooral makkelijk na college, of  als je met een grote groep bent. Je gaat thuis niet voor tien mensen koken.'
Marion Hendriks (23), studente Forest and Nature Conservation
'Nou het valt reuze mee. Het is best lekker eigenlijk. En het is voor mij een handige tijdbesparing dat ik hier kan eten. De inrichting is bijna ideaal: het is gezellig genoeg om lekker even te gaan zitten, maar ook kaal genoeg om snel weer weg te zijn. Het enige wat ik misschien mis zijn een paar extra loungebanken.'
Olga Kovesa (25), studente Management, Economics and Consumer Studies
'Eerlijk gezegd verwachtte ik meer waar voor mijn geld: 'In Duitsland krijg je voor twee of drie euro meer vlees en groente en niet alleen puree. Verder ben ik wel tevreden. Je zit hier mooi. Geen typische mensa, maar meer een restaurant.'
Chris Burgers, ober/kok bij Albron
'In de twee weken dat we nu open zijn wordt het steeds drukker. Het is nog niet genoeg om rendabel te zijn, maar het gaat wel de goede kant op. In elk geval doen we ons best om het gezellig te maken: bedienen in plaats van zelf aan de balie laten halen, flesje wijn op tafel... We hebben te maken met klanten die zich vaak heel bewust zijn van voeding. Dus we proberen een verantwoorde hap op tafel te zetten: niet alleen patat, maar ook rijst, pasta en stamppot. En uiteraard een bakje rauwkost erbij.'
Joost Huijbregts (23), student Dierwetenschappen
'Het is goed dat we hier 's avonds kunnen eten. De andere mensa's zijn gestopt. Niet dat het eten daar lekker was, maar het is toch wel handig als je geen tijd hebt om te koken.'
Debbie Kielstra, overkoepelend catering manager Albron voor Wageningen UR
'Sinds 6 september zijn we gestart met de uitgifte van warme maaltijden in het Grand Café. Het loopt niet slecht, er zit een stijgende lijn in. Momenteel hebben we zo'n 70 à 75 bezoekers per dag. Als we rond de 150 bezoekers per dag hebben, zitten we financieel redelijk safe.
Uit de enquête van de Studentenraad bleek dat een mensa duidelijk in een vraag kon voorzien. Samen met Wageningen UR en de Studentenraad hebben we een concept uitgewerkt en gekeken of een mensa haalbaar zou zijn. Dit is een pilot, we hebben 9 maanden om rendabel te worden.
Voor de hoofdmaaltijd vragen we 3,95 euro en voor soep en dessert elk een euro. We hebben de drankprijzen verlaagd, zodat het aantrekkelijker wordt iets te drinken. Fris kost nu 1,10 euro en voor een biertje betaal je anderhalve euro.
De reacties die we bij het afrekenen krijgen, zijn positief. We hebben gekozen voor plateservice; mensen worden dus aan tafel geholpen. Dat vinden ze leuk. Ook over het eten zijn ze tevreden. Vanwege de internationale studenten en medewerkers bieden we een beetje variatie in het menu aan. We hebben niet iedere dag Hollandse kost. Het is belangrijk dat het eten gewoon goed is. Je wilt toch dat mensen terugkomen.'
Eline Unk (18), student Dierwetenschappen
'Ik kom hier sinds het open is elke dag. Het eten is gevarieerd en volgens mij zit de schijf van vijf er ook wel in. Maar ik denk wel dat de porties krimpen. Dat heb ik net ook even tegen de ober gezegd. Dat kan wel als je hier elke dag komt.'
Het complete bestuur van Porculum, de vereniging voor intensieve veehouderij:
'De speklap mag wel wat groter, die vinden we nu te klein. Of we terug komen? Als er vlees op het menu staat dat afkomstig is van de intensieve veehouderij wel.'
Valerie Laurent (27),  PhD'er uit Frankrijk
'Ik hou het deze keer bij een drankje. Maar niet vanwege het menu: ik zag net dat er stamppot geserveerd wordt, het enige fatsoenlijke Nederlandse eten. Als de timing goed is, zal ik hier zeker eens een hapje eten.'
Pien Verbeek (21) en Laura Oosterbeek (22), studenten Management Economics and Consumer Studies:
Pien: 'Ik eet nu voor de derde keer bij de mensa. Het is keigoedkoop en daarom zit ik hier graag. En ik heb een hekel aan afwassen, dus dat komt goed uit.'
Laura: 'Op maandag hebben we college tot kwart over zes. Dan is makkelijk om hier te eten, zodat je niet meteen boodschappen hoeft te doen als je van thuisthuis komt.'

Het menu staat op intranet, onder Services > Voorzieningen > Eten & Drinken > Menu's (helaas niet zichtbaar voor sdtudenten)   

Re:ageer