Organisatie - 1 januari 1970

Snelle bèta's krijgen 1500 euro

Studenten Biotechnologie en Moleculaire wetenschappen krijgen 1500 euro als ze in de eerste twee jaar alle studiepunten weten te behalen. De bonus is bedoeld als stimulans voor de huidige studenten én om nieuwe studenten over de streep te trekken aan de opleidingen te beginnen.

Wageningen Universiteit neemt met de twee opleidingen deel aan het experiment met de zogeheten bètabeurzen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Universiteiten konden eind vorig jaar plannen indienen om studenten van opleidingen op het gebied van life sciences en wiskunde te stimuleren met een beurs van 1500 euro. Wageningen diende voor twee opleidingen het plan in om snelle studenten na twee jaar te belonen en kreeg onlangs groen licht van het ministerie.
Studenten die dit jaar zijn begonnen of komend jaar aan één van de opleidingen beginnen, krijgen het bedrag contant uitgekeerd als ze na twee jaar alle studiepunten gehaald hebben. Omdat het aantal beurzen vanuit het ministerie beperkt is, heeft de raad van bestuur de garantie afgegeven dat alle studenten die aan de criteria voldoen een beurs krijgen.
Studiecoördinator dr Henk van der Deen denkt niet dat het effect van de beurs te meten zal zijn. 'De cijfers verschillen nogal van jaar tot jaar. Het is onmogelijk om ze te extrapoleren om te kijken of het werkt. Ik zie de regeling vooral als een voortreffelijk bijbaantje voor studenten die in de zomer nog wat vakken willen afronden. Zij kunnen voor zichzelf afwegen of ze een vakantiebaantje gaan zoeken of in de zomer doorstuderen.'
Voorlopig gaat het alleen om een experiment van twee jaar. Daarna wordt de regeling geëvalueerd. / JH