Nieuws - 28 november 2002

Snelle aaltjes kunnen taxuskever milieuvriendelijk bestrijden

Snelle aaltjes kunnen taxuskever milieuvriendelijk bestrijden

'Snelle' aaltjes, geurstof en schimmels kunnen de schadelijke taxuskever effectief en milieuvriendelijk bestrijden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van dr Rob van Tol.

De door taxuskever aangevreten wortels van houtige gewassen als rododendron en taxus scheiden geurstoffen af waar sommige bodemaaltjes als ware raceauto's op afkomen. Deze aaltjes zijn schadelijk voor de larven van de taxuskever.

De taxus- of lapsnuitkever veroorzaakt veel schade zowel bij boomkwekers als in particuliere tuinen. Volwassen exemplaren vreten bladeren aan en de ondergronds levende larven eten de wortels, waardoor in het voorjaar de planten plotseling lijken af te sterven.

Sinds de jaren tachtig worden bodemaaltjes ingezet voor de bestrijding van de keverlarven. Niet het aaltje zelf maar een bacterie waarmee hij in symbiose leeft, doodt de keverlarve. Van Tol ontdekte dat enkele van deze bodemaaltjes aangetrokken worden door de S.O.S.-signaalstoffen die aangevreten wortels afscheiden. Hierdoor is het voor deze aaltjes makkelijk om nieuwe keverlarven te vinden. Door deze 'snelle' aaltjes te selecteren en in te zetten kan de kever beter bestreden worden. Van Tol verwacht dat aaltjes ontwikkeld kunnen worden die veel effectievere bestrijders zijn.

Van Tol, die zijn onderzoek deed bij Praktijkonderzoek Plant en Omgeving in Boskoop, vond ook een geurstof waar de kevers op afkomen. Boomkwekers kunnen hiermee de 's nachts actieve kevers in vallen lokken. Zo weet hij of de kever in de teelt voorkomt en kan hij gericht bestrijden.

Ook zal met de industrie aan een korrel gewerkt worden die, net als slakkenkorrels of rattengif, de kevers doodt met behulp van een schimmelpreparaat. Dit zou regelmatig spuiten met een chemische allesdoder overbodig kunnen maken. | Y.d.H.

Van Tol promoveerde op 22 november bij prof. Mous Sabelis, hoogleraar fundamentele en toegepaste oecologie (UvA) en dr Hans Visser (Plant Research International).