Nieuws - 19 april 2010

Snel Geld

Jarenlang leren en dan werken voor een baas en de belasting die samen het grootste deel van je toegevoegde waarde afromen. Kan dat niet wat sneller?

Las ik vandaag over Somalische piraten die het afgelopen jaar de zeevaartroutes terroriseerden en 80 miljoen losgeld binnenharkten. Eigenlijk een heel treurig bericht maar ik kon een gevoel van groot ontzag niet de baas; niet op een romantische Pirates of the Carribean-manier maar uit zakelijk oogpunt. Twee weken geleden kaapten ze met een man of tien de supertanker Samho Dream met voor 170 miljoen ruwe olie aan boord. Als ze dat hadden kunnen verplaatsen was dat 17kk pop de neus! Met twee bootjes en tien proppenschieters heb je nauwelijks onkosten. Over een business plan gesproken: een van mijn favoriete games draait om het zoeken van drugstransacties en het met geweld stelen van de drugs en het geld. Beetje smash 'n grabben is heer-lijk na een dag lang studeren voor de tentamens.
De tentamens, waarbij getoetst wordt of ik de stof beheers die ik later heel heel misschien nodig heb om te kunnen werken voor een baas of om mijn eigen bedrijfje op te zetten. Het eerste betekent ploeteren met andermans handen in je zakken. Het tweede betekent ploeteren,  een slaaf zijn van de conjunctuur en de straf van de eindverantwoordelijkheid. Soit, dat zal het dan wel zijn voor ons. Maar het is wel erg ver weg voor jongens die toch al niet zo goed vooruit kunnen kijken. Dan wordt het wel heel verleidelijk om er met de pet naar te gooien. Zeker als er realistische alternatieven zijn voor de slimme jongeman om naar capaciteit te verdienen - dus niet je reet eraf werken voor weinig in de supermarkt.
Voor je het weet ben je bijvoorbeeld succesvol aan het beleggen, heb je je eigen internetbedrijfje of tikkel je columns. Nu weer aan de studie!