Student - 14 januari 2016

‘Snake girl’ gives talk on superheroes

tekst:
Linda van der Nat

Sterrin Smalbrugge, whose snake talk last year brought her fame on campus, will be giving another talk on 17 February. This talk (in Dutch) by the student of Forest and Nature Management’s will be about the amazing ways in which reptiles adapt in order to survive.

Sterrin will present these reptilian ‘superheroes’ together with teacher Arie Terlouw. Just as she did last year, the third-year student will bring a few of her pets along: an alligator tortoise, a beaded lizard and a spitting cobra. ‘It’s going to be great,’ says Sterrin. ‘Where else can you see a spitting cobra in action, apart from on TV?  I really hope we can change the prevalent attitude to these creatures by bringing people in contact with them. I have noticed that when you make it personal people suddenly do start to care. Look at Cecil the lion, for instance. Canned hunting had been going on for years but only when it got a face with Cecil did people start to protest.’

The talk on Reptile Superheroes: Innovations in an undervalued class of heroes, will take place on 17 February from 19.30 to 22.00 in the Waaierzaal in Orion. The talk will be in Dutch. Admission is free but you should reserve your place.

Reacties 3

• Sterrin

@Cehrin,

Je hebt het over Luc Yeomans, hij is overleden, dat klopt. Maar hij is een Engelsman en is daar overleden (door geen epipen te gebruiken). Dus mijn punt klopt wel, want ik heb het over Nederland en dat soort belastingen zijn landelijk geregeld. Bovendien is het ook in Engeland verder volgens mij niet vaker gebeurd dan die keer.

• JH

Het is duidelijk dat slangen je hobby zijn en dat je er gepassioneerd mee bezig bent. Dit verklaart waarschijnlijk waarom je je aangevallen voelt, terwijl mijn opmerking absoluut geen aanval was. Dat je ook de waarheid enigszins verbuigt wanneer het uikomt, maakt je verhaal echter niet heel sterk.
      Anyway, ik gun iedereen z'n hobby, zolang dat maar niet ten koste van anderen gaat. Kortom, aub je slangen niet laten ontsnappen in een woonwijk (hoe vaak je zoiets niet leest alleen in Nederland al..).

• Sterrin

@JH

Wat mij bezielt?
    1.Jaarlijks sterven er ongeveer 100.000 mensen door een slangenbeet (let wel, dit is in de natuur). Hoe gaaf zou het zijn als je als wetenschapper hier verandering in kan brengen? Daar hou ik me mee bezig.
    2. Slangen redden dagelijks duizenden mensen door medicijnen. Er worden ontzettend veel medicijnen gemaakt van slangengif en iemand zal ze toch moeten melken, een heel nobel beroep vind ik.
    3. Er is nog NOOIT iemand om het leven gekomen door de slangenhobby in Nederland. Nog 0. Vergelijk dat eens met hoeveel mensen jaarlijks omkomen door paarden, koeien, honden of andere gevaarlijke hobbies als wintersport. Dus dit argument gaat voor de slangenhobby (gelukkig) niet op, en de belastingbetaler is hier dus geen geld aan kwijt.

Verder zie ik het meer als volgt; een politie agent of brandweerman is zich ook bewust van de risico's van zijn vak (zelfs mogelijke dood), maar dit weegt op tegen de passie die je er voor hebt, het doel wat je wil bereiken, de mensen die je wil redden etc.

• Cehrin

Maar Sterrin, je vertelde toch in je vorige college dat een vriend omgekomen was omdat hij door zijn eigen koningscobra gebeten was? Dan klopt punt 3 dus niet helemaal

• JH

Best wel fascinerend en interessant lijkt me dit college.

Toch vraag ik me af wat iemand nou bezielt om met dit soort - laten we gewoon eerlijk zijn - levensgevaarlijke beesten te gaan zitten klooien. Hoe vaak is een baasje of ander iemand die dacht beste vriendjes met zijn tijger/beer/slang/gorilla, etc etc te zijn al niet gewond geraakt of om het leven gekomen?
    En als je dan in het ziekenhuis ligt, moet de belastingbetaler dat dan betalen omdat zo'n iemand nou eenmaal een cobra als huisdier wilde?

Overpeinzingen.. geen veroordeling.