Nieuws - 1 januari 1970

Snacks geen grote factor bij overgewicht

We eten naar verhouding steeds minder tijdens het ontbijt, de lunch en het avondeten. Maar we snacken steeds meer tussendoor. Daardoor worden we steeds dikker, stelt een populaire theorie. Eetlusthoogleraar prof. Kees de Graaf gelooft er niet in.

In theorie zou snacken inderdaad dik kunnen maken, zegt De Graaf in een overzichtsartikel in het tijdschrift Appetite. Want de calorieën die je extra binnenkrijgt via een snack zorgen er niet voor dat je later bij een maaltijd minder eet, blijkt uit studies. Dat geldt zeker voor frisdranken vol suikers. Mensen hebben dan ook geen zintuig dat ze vertelt hoeveel calorieën ze binnenkrijgen.
Toch is het verband tussen overgewicht en snacks nooit bewezen. Nederlanders zijn bijvoorbeeld de laatste vijftien jaar wel dikker geworden, maar volgens gegevens van het RIVM en TNO zijn ze in die periode niet vaker gaan snacken.
Tussendoortjes zijn waarschijnlijk niet zo’n verschrikkelijk belangrijke factor in de ‘vetzuchtepidemie’, aldus De Graaf. Belangrijker is waarschijnlijk de omvang van de gemiddelde maaltijd, vermoedt de hoogleraar. Zowel onze maaltijden als onze snacks zijn meer calorieën gaan bevatten. / WK