Nieuws - 21 april 2017

Smartphones inzamelen voor vluchtelingen

tekst:
Didi de Vries

Aanstaande maandag, 24 april, kun je tijdens de lunch je oude smartphone inleveren bij Greenoffice in het Forum. Leden van vereniging Shout delen de ingezamelde telefoons uit aan vluchtelingen.

<foto: pexels>

De vluchtelingen in het opvangcentrum in Wageningen-Hoog hebben vaak geen smartphone. Meestal doordat ze met haast van huis zijn gevlucht of omdat ze in hun thuisland bang waren getraceerd te worden. Aanschaf is te duur. Daarom verzamelt Shout, de organisatie voor lesbische, homoseksuele, transgender en biseksuele  (LHTB) Wageningers, oude smartphones om aan de vluchtelingen te geven.

Vluchten
Shout praat wekelijks met asielzoekers die om hun seksuele voorkeur moesten vluchten. Een team van negen Shout-leden zoekt deze vluchtelingen elke week op in het opvangcentrum in Wageningen-Hoog. Jaarlijks zijn dat zo’n 150 vluchtelingen. Twintig procent daarvan heeft geen telefoon.

Contact
Gebrek aan smartphone komt regelmatig terug bij het uitwisselen van contactgegevens. ‘Wij denken dat het juist voor LHTB asielzoekers belangrijk is dat ze makkelijk contact met de buitenwereld hebben’, zegt Aleid Teeuwen, bedenker van de actie. Veel asielzoekers worden doorgestuurd naar afgelegen centra waar weinig te beleven is. ‘We willen voorkomen dat ze geïsoleerd raken. Juist laagdrempelig contact via Whatsapp is dan belangrijk. Zo kunnen we ze ook op de hoogte houden van activiteiten van Shout en andere organisaties.’

Teeuwen roept WUR studenten en medewerkers op hun oude smartphone in te leveren. Dat kan maandag tussen kwart over 12 en half 2 bij Greenoffice in het Forum. Een simkaart regelen de vluchtelingen zelf.

meer informatie