Nieuws - 22 november 2001

Sluipwespen vinden miltvuur, drugs en landmijnen

Sluipwespen vinden miltvuur, drugs en landmijnen

"Je kunt sluipwespen heel goed trainen om drugs en biologische wapens zoals miltvuur op te sporen", zegt dr Felix W?ckers van het laboratorium voor Entomologie. "Deze insecten hebben namelijk zeer gevoelige antennes."

In de VS boekte W?ckers zijn eerste successen met sluipwespen. In opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie ging hij met minuscule verwanten van wespen aan de gang om landmijnen te detecteren. "Ze zijn in staat de geur van springstof te ruiken en wij hebben ze geleerd om vervolgens hun monddelen uit te steken. Dit is voor ons een signaal dat er een mijn in de grond zit."

De beestjes leren volgens W?ckers snel. "In minder dan een uur kun je ze leren een nieuwe stof te onderscheiden. Ze moeten het wel onthouden, en daarvoor beloon je ze, net zoals je je hond een brokje geeft als hij een pootje geeft. We geven de wespen iets wat ze heel lekker vinden: een suikeroplossing." Het nadeel is wel dat sluipwespen geen lang leven beschoren zijn. "Na ??n tot twee maanden gaan ze dood. Maar daarna ga je gewoon weer met een paar nieuwe aan de slag." | H.B.