Nieuws - 2 oktober 2008

Slow food voor kip vermindert kannibalisme

Zand en vezels in het voer voorkomen dat legkippen elkaar doodpikken, want dan zijn ze langer aan het eten. Dat concludeert dr. Marinus van Krimpen.

nieuws_2443.jpg
Boskippen zijn zestig procent van hun tijd bezig met eten en voedsel zoeken. Ethologen vermoeden dat het verenpikgedrag van de gedomesticeerde kip een afgeleide vorm van dit gedrag is. Met het moderne energierijke voer zijn de legkippen snel klaar met eten en dan gaan ze zich vervelen. Van Krimpen ‘verdunde’ tijdens experimenten het gangbare voer met zand en vezels. Daardoor zijn de kippen langer bezig om hun kostje bij elkaar te pikken. De vezels zorgen er bovendien voor dat het eten zwaarder op de maag ligt, waardoor de kippen eerder verzadigd zijn.
Dat leidt tot significant minder verenpikken, maar dan alleen als je de kuikens van jongs af aan het vezelrijke menu voorzet, zegt Van Krimpen. ‘Als je alleen de volwassen kippen aangepast voer aanbiedt, ben je te laat. Dan is het pikgedrag al aangeleerd.’
Met zijn onderzoek speelt Van Krimpen in op het verbod op snavelkappen in 2011 en het verbod op legbatterijen en kooisystemen in 2012. Vanaf dat jaar krijgen alle kippen bewegingsruimte in scharrel- en volièrestallen, waar onderlinge agressie een groot probleem is.
Naar aanleiding van Van Krimpens onderzoek zijn enkele broedbedrijven in Nederland, die kuikens en voer leveren aan kippenhouders, de samenstelling van hun voer al aan het aanpassen.
Het nadeel voor de kippenhouder is dat hij iets meer voer moet kopen en ook iets meer mest produceert, zegt de promovendus. Van Krimpen noemt deze extra kosten een ‘verzekeringspremie’ tegen kannibalisme. / Albert Sikkema

Marinus van Krimpen promoveerde op 16 september bij emeritus hoogleraar prof. Martin Verstegen en hoogleraar prof. Leo den Hartog van de leerstoelgroep Diervoeding.