Nieuws - 20 augustus 2015

Slot zoekt sleutel

tekst:
Roelof Kleis

Een mysterieus pakketje houdt de gemoederen bij de postkamer al een maand bezig. Een witte envelop met daarin een verroest slot uit 1924. Zonder sleutel en zonder afzender.

Het poststuk kwam midden juli binnen. In de envelop zat een verroest slot en een dito stuk sluitwerk vastgemaakt aan een paar stukjes hout. Dat was het. Geen afzender, geen begeleidend briefje. Waar het vandaan komt en waarom het naar de postkamer is gestuurd, is een raadsel, zegt archiefmedewerker Rudolf Reckewell.

'We zoeken de sleutel', grapt een collega. Maar hij slaat wel de spijker op zijn kop. 'We zoeken de sleutel tot de oplossing van dit mysterie', vult Reckewell aan. 'Het heeft kennelijk met Wageningen UR te maken en iemand had er 6,95 euro voor over om het te versturen.' Het slot is in ieder geval gedateerd: 1924 staat er in grote cijfers op.

De postkamer vermoedt dat het van een slooppand van Wageningen UR komt. Mogelijk van een van de bijgebouwen van het voormalige Plantenveredeling, waar nu appartementen van worden gemaakt. Maar duidelijkheid is er niet. Wie weet er dus iets over dit slot? Antwoorden graag naar de redactie of de postkamer.