Nieuws - 1 januari 1970

Slechtvalk moet duiven Born verjagen

In het Forum, het nieuwe onderwijsgebouw op De Born in Wageningen, wordt een plek ingeruimd voor een slechtvalk. De roofvogel moet duiven bij het gebouw gaan weghouden.

De betonnen nestkast voor een slechtvalk is door architect Paul Wintermans opgenomen in het bouwbestek, zo liet hij weten op de informatiebijeenkomst over de inrichting van het Forum op 26 mei. ‘Meerdere mensen hebben me er op gewezen dat het gebouw met de grote binnenplaats een ideaal onderkomen vormt voor duiven. Mijn broer, die bioloog is, heeft me daarom geadviseerd te zorgen dat er op het gebouw een slechtvalk gaat nestelen. Hij heeft me verzekerd dat slechtvalken in toenemende mate in Nederland broeden en dat ook in neskasten doen’, aldus Wintermans.
De nestkast heeft in de plannen van de architect een plaatsje gekregen op de bovenste verdieping van het gebouw. De slechtvalk, met een imposante spanwijdte van ruim een meter, staat bekend als de handigste duivendief onder de roofvogels. De valk is in staat vogels in volle vlucht te grijpen.
De architect heeft voor de nestkast een speciaal ‘duikplankje’ ontworpen. ‘Alle botjes moeten langs dit plankje naar beneden’, aldus Wintermans. / GvM