Nieuws - 6 juli 2012

Slechtvalk-Duif: 0-1

Duiven nestelen in Forum. De ooit aangekondigde slechtvalk om het fort te bewaken is er (nog) niet.

duif.JPG
'Schattig! De duiveneitjes zijn uitgekomen', Yammerde Wouter Gerritsma een week geleden. 'Eerste kuikens gespot in het nestje op de derde verdieping Forum. Waar blijft toch die slechtvalk die de architect beloofd had?' Een slechtvalk in Forum, waar heeft die man het over?
Voorziening
Jazeker, een slechtvalk, laat Gerritsma weten. Bij de bouw van Forum is volgens hem een kleine voorziening gemaakt voor een slechtvalk. Met als doel natuurlijk die vermaledijde schijtduiven van zijn mooie gebouw te verjagen. Maar de valk is er nooit gekomen. De duiven wel. Het exemplaar op de foto is geboren in de diepe vensterbank op de derde verdieping van Forum. Vanuit de studiezaal van de bieb is het af en aan vliegen goed te volgen.
Foute plek
Navraag bij gebouwbeheerder Joris Fortuin bevestigt de lezing van Gerritsma. 'Het nest was voorzien boven de waterkolom aan de Noordwestzijde van Forum. Maar volgens een valkendeskundige, blijkt nu, is dit geen goede plek voor een nest vanwege de orientatie op het noordwesten.' In plaats van de gehoopte slechtvalk werd de nestelmogelijkheid door duiven ontdekt. De nis is daarom afgesloten.
Blijven
Volgens Fortuin wordt bekeken of een eenvoudig valkennest aan de andere kant van het gebouw gerealiseerd kan worden. Tot het zover is hebben de duiven vrij spel. Overigens is op een aantal plekken -onder andere bij installaties- wel vogelafweer (een soort spijkers) geplaatst, zodat de duiven daar niet kunnen gaan zitten. De jonge duif op de derde verdieping kan volgens Fortuin gewoon blijven. In september wordt de zonwering gecontroleerd en zal het nest worden opgeruimd.