Wetenschap - 14 november 2002

Slechte gezondheid oorzaak armoede in ontwikkelingslanden

Wil armoedebestrijding slagen, dan moet er veel meer aandacht komen voor gezondheid en gezonde voeding in ontwikkelingsprojecten en onderzoek. Dat was de insteek van de 'International Conference on Agriculture and Development' op donderdag 7 november, beter bekend als de tropische landbouwdag die alumnivereniging KLV samen met het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en de alumni van hogeschool Larenstein jaarlijks organiseert.

Die stelling sloot goed aan op de bijdragen van Wageningse wetenschappers in het koloniaal aandoende pand van het KIT in Amsterdam, waar veel ontwikkelingswerkers en wetenschappers elkaar ontmoetten. Dr. Maja Slingerland vertelde er over een onderzoeksproject dat ze co?rdineert, dat door de teelt van voedzame gewassen de gezondheid van mensen probeert te verbeteren. Dr. Inge Brouwer, voedingskundige bij de leerstoel Humane Voeding en epidemiologie, becijferde na haar dat de economie van Ghana in vier jaar tijd 359 miljoen dollar misliep door de slechte gezondheid van haar bevolking, als gevolg van een gebrek aan micronutri?nten. Andere sprekers, zoals dr. Marti van Liere van het KIT, benadrukten dat aids de samenleving ontwricht. Door het wegvallen van arbeidskracht verdwijnt de arbeidsintensieve landbouw, wat weer meer honger als gevolg heeft. | J.T.