Nieuws - 6 oktober 2016

Slechte adem

Heerlijk zo’n broodje shoarma. Maar die adem hè. Daar kun je nu simpel wat tegen doen. Onderzoekers van de Ohio State University adviseren een appel of een paar blaadjes sla. Een half minuutje kauwen en de helft van de vluchtige stoffen die de knoflookadem veroorzaken, is verdwenen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je dan niet meer uit je mond meurt. Maar het scheelt allicht.

Valentijn (1)

Stellen die op Valentijnsdag trouwen of op speciale dagen als 01-02-03, scheiden sneller, hebben economen van de University of Melbourne ontdekt. Zij gebruikten daarvoor Nederlandse trouwstatistieken van meer dan een miljoen huwelijken in de afgelopen 15 jaar. Na 10 jaar bleek 21 procent van de ‘Valentijnhuwelijken’ gestrand, tegenover 16 procent van de gewonedatumhuwelijken. Ludieke trouwdata leiden derhalve tot een derde meer scheidingen.

Valentijn (2)

De verklaring zit ‘m volgens de onderzoekers niet in de datum zelf, maar in de aard van de stellen. Valentijnhuwers zijn bijvoorbeeld vaak al eerder getrouwd geweest, hebben vaak al kinderen en verschillen meer van elkaar qua leeftijd en opleiding, blijkt uit de data. Ook zijn Valentijnhuwers vaker dan gemiddeld zwanger als ze elkaar het jawoord geven.

Neus

In de duizenden talen op de wereld begint het woord voor neus vaak met een ‘n’. En de oe-klank is ook rijkelijk vertegenwoordigd. Sterker nog, soortgelijke overeenkomsten gelden voor veel woorden, hebben taalgeleerden van Cornell’s Cognitive Neuroscience Lab aangetoond. Rond en rood beginnen bijvoorbeeld vaak met een r. De gelijkenissen betreffen vooral lichaamsdelen. Klank en ding zijn kennelijk op de een of andere manier met elkaar verbonden.