Nieuws - 19 april 2011

Slechte Smaak

Sex en verbaal geweld in een braaf stadje. De hele geschiedenis rondom de verdomde paal die eindelijk de Generaal Foulkesweg (ont)siert is ontzettend grappig.

Blogger_YK.jpg
Iedereen is inmiddels uitgehuild, want de erectie is nagenoeg voltooid. Er waren namelijk een paar mensen die de plaatsing van het Vrijheidsvuur wilden tegenhouden. Zij baseerden hun relaas op Goede Smaak. Ha! Over smaak valt heerlijk te twisten, en dat gebeurde ook. Dat elk serieus argument met eenvoud en zwier kon worden omgebogen tot een penisgrap maakte het alleen maar mooier.
Een penisgrap? Het beeld is een koperen koker die langzaam van hoogte verandert en toeloopt in een soort eikel waar vuur uit komt. Ik sprak de kunstenaar Hanshan Roebers eens, echt een hele aardige vent trouwens. Duidelijk gefrustreerd door het gekloot rondom zijn werk produceerde hij zijn eigen theorie. Het Vrijheidsvuur werd als beste bevonden door een commissie ingesteld door de gemeente; een goede tweede was een kuil met een watertje en een soort grote knikker onder een plooi van staal. Er waren dus ook kunstwerken die niet waren gekozen. De auteurs daarvan zouden het gerucht in de wereld hebben geholpen dat het Vrijheidsvuur op een penis zou lijken. Nou, dat konden we zonder de kwaadwillende gepasseerde kunstenaars ook wel bedenken.
Roebers merkte een piek in de pageviews van zijn website op. Daarover zei hij: 'mensen kwamen toen kijken of mijn andere werk ook op een piemeltje lijkt.'
De mensen met Goede Smaak zeiden dat het beeld op zijn oorspronkelijke locatie Blote Jan zou overschaduwen. Studentenvereniging Ceres had een paar meter verderop nog wel een stukje grond over, waar ze voor een beetje geld best een controversieel kunstwerk wilde herbergen. De Vrijheidspaal van Bernards vuur is weer een bijnaam rijker: de Corpspik.
Na zes jaar is het dan eindelijk gelukt. Arme bestuurders en kunstenaars met alleen maar goede bedoelingen, voor je het weet wordt je van Slechte Smaak beticht. Bijna is de  weerstand gedoofd en het Vuur ontstoken.