Wetenschap - 10 november 2011

Slaapziekte uitbannen via onderzoek aan zebravis

Geert Wiegertjes van de leerstoelgroep Celbiologie en immunologie gaat een Europees trainingsnetwerk coördineren om nieuwe medicijnen te vinden tegen infectieziekten. In zijn groep gaat een promovendus na hoe een parasiet bij mensen slaapziekte veroorzaakt.

zebrafish.jpg
Wiegertjes wordt trainingscoördinator van een Marie Curie netwerk onder leiding van de Universiteit Leiden, waaraan ook instituten uit Frankrijk, Engeland, Duitsland en Spanje deelnemen. De EU steekt 3,7 miljoen euro in dit trainingsnetwerk, dat elf promovendi en drie postdocs gaat aanstellen bij de deelnemers. Ook doen enkele farmaceutische en biotech-bedrijven mee die de uitkomsten willen toepassen voor medicijnontwikkeling.
De onderzoekers richten zich op de zebravis, omdat dit een veelbelovend model is voor onderzoek naar infectieziekten. De veroorzakers van die infectieziekten - bacteriën, virussen en parasieten - hebben tijdens de evolutie ingewikkelde strategieën ontwikkeld om de menselijke afweer te omzeilen. De deelnemers willen de wisselwerking tussen ziekten en afweer beter begrijpen. In de zebravis is dat proces goed te volgen. De onderzoekers hopen zo antimicrobiële stoffen te ontdekken om de infectieziekten te bestrijden.
Het project duurt vier jaar en heet FishForPharma: Training network on zebrafish infection models for pharmaceutical screens. Het heet een trainingsnetwerk, omdat het project veel cursussen, workshops, uitwisselingsprogramma's en ‘training door onderzoek' bij de deelnemers bevat. Wiegertjes doet inmiddels voor de derde keer aan zo'n Europees trainingsnetwerk mee.
Zijn groep richtte zich tot nu toe vooral op onderzoek naar de invloed van infecties met trypanosomen, parasieten die bij de mens slaapziekte veroorzaken, op de gezondheid van de karper. In het nieuwe onderzoek richt hij zich op zebravis, die nauw verwant is aan karper. Daarmee sluit FishForPharma naadloos aan bij zijn lopende onderzoek naar de interactie tussen immunologie en visgezondheid. Er wordt op dit moment een nieuwe proefaccommodatie voor zebravis gebouwd.