Wetenschap - 25 april 2002

Skiën op de bibliotheek van TU Delft

Skiën op de bibliotheek van TU Delft

Gebouwen met een grasveld erop, kantoren en garages onder kassen in het Westland, ondergrondse uitbreiding van bestaande gebouwen: Nederland wordt volgebouwd maar meervoudig ruimtegebruik is de manier om het leed te verzachten, vertelde Peter Claeys van architectenbureau Mecanoo op de bijeenkomst Ruimte voor Groen tijdens de Wageningse Kennisdagen.

De uitbreiding van stedelijk gebied is onontkoombaar en ook in de steden zelf zal er de komende jaren geaast worden op elke vierkante meter onbebouwd terrein. De stedelijke uitbreiding moet wel verantwoord gebeuren, meent architect Claeys. Volgens hem moet men proberen de ruimte zoveel mogelijk functies te geven. Het op elkaar stapelen van kantoren, garages, stedelijk groen en patio's is volgens hem de oplossing.

Het zogeheten meervoudige ruimtegebruik hoeft volgens Claeys geen lelijk resultaat op te leveren. Integendeel. De nieuwe bibliotheek van de TU-Delft, die is ontworpen door Mecanoo Architecten, is daar volgens Claeys een goed voorbeeld van. Het gebouw heeft een langgerekte vorm met een zacht glooiend dak gekregen, met daarbovenop een grasveld. Het gebouw heeft weliswaar grote afmetingen, maar het verstoort het uitzicht nauwelijks door zijn organische vorm. Bovendien heeft de ruimte een extra functie gekregen, het is nu namelijk een plek waar studenten kunnen pauzeren. "Het is een picknickruimte geworden en deze winter zag ik er zelfs de eerste alpine ski?rs."

Voor de herinrichting van de Zuidplaspolder in Zuid-Holland heeft architectenbureau Mecanoo in samenwerking met Alterra een origineel plan ontwikkeld. Het ministerie van LNV wil honderden hectare van de polder reserveren voor kassen, maar aangezien het midden in de Randstad ligt, is het gebied ook erg gewild onder projectontwikkelaars. Volgens Claeys en zijn collega's zou het een goed idee zijn om de kassen te combineren met bedrijfsruimten eronder. "Ik denk aan garages maar bijvoorbeeld ook aan sportzalen onder de kassen. De woonhuizen komen er naast. Het wordt dan een soort glazen dorp." | H.B.

Re:ageer