Nieuws - 7 september 2011

Sjacheren

Ik ben gek op sjacheraars. Je weet wel, van die mensen die overal een handeltje in zien.

Blogger_YK.jpg
Zelf ben ik er niet zo goed in. Er waren 30 boeken besteld voor mijn ochtendvak Financial and Business management terwijl er 57 studenten zijn. Ik rook geld en mailde alle studenten van vorig jaar of ze nog een boek hadden liggen. Ik kocht een boek en legde het in bewaring bij de vakdocente. De dag erop had ze het boek verkocht voor de inkoopprijs en gaf mij het geld. Ze begreep niet dat ik de moeite niet uit liefdadigheid deed maar om er een paar euro aan over te houden. Geen handelsgeest te bekennen bij die accountants.
Mijn oudoom heeft werkelijk in alles gehandeld: van oude Amerikaanse auto's tot papegaaien. Stond ineens de hele zolder vol met kooien, want dat ging hem helemaal worden. Zijn vrouw had een bijzondere handigheid ontwikkeld in het bedenken van slagzinnen. Behalve uiteenlopende attributen wonnen ze ook weekendjes weg naar tropische oorden. Niet slecht, dus.
Je kent de Douwe Egberts waardepunten? In elk DE pak zit een aantal punten die je onder andere kan ruilen voor een blik om je punten te bewaren. In Amerika wordt er door detailhandelaars zo met coupons gesmeten dat er een beweging is ontstaan die daarmee in hun levensonderhoud kan voorzien: Extreme Couponing. Dat klinkt beter dan het is: de extreme bonnetjesverzamelaars besteden soms tot 30 uur per week om aanbiedingen op te snorren, de winkels af te speuren en de juiste spullen in gigantische hoeveelheden aan te schaffen. Het overschot (600 snickersrepen voor één gezin, dat past er gewoon niet in) verpatsen ze of geven ze weg. Ik weet niet hoe gul de Nederlandse detailhandelaars zijn, maar het is wel iets om over na te denken voor de hongerige student.
Heeft er nog iemand een kopie van Accounting and Finance for non-specialists liggen?