Student - 29 september 2011

Sinaasappels onderzoeken in Adelaide

Wie? Hein Kieffer (vierdejaars Bsc student Food Innovation and Management, VHL). Wat? Onderzoek naar biologische preventie van schimmelgroei bij sinaasappels. Waar? Adelaide, Australië. Waarom? De houdbaarheid van citrusfruit verbeteren.

28-Hein-003.jpg
'Ik heb stage gelopen bij SARDI, een onderzoeksinstituut van de Australische overheid. SARDI staat voor South Australian Research and Development Institute. Ze houden zich daar met van alles bezig, van meteorologie tot voedsel. Ik deed een project over sinaasappels. Australië exporteert veel sinaasappels, vooral naar Amerika en Japan. De Japanners hebben hoge kwaliteitseisen, maar het probleem is dat sinaasappels besmet kunnen raken met schimmel. Ik heb onderzocht in hoeverre zout, hitte en essentiële oliën effect hebben op deze schimmel.
Na zes maanden onderzoek denk ik dat ik de voedselinnovatiekant van mijn studie leuker vind dan de onderzoekskant. Ik vind het leuk om een onderzoek af te ronden en door te gaan naar een nieuw project, in plaats van jaren hetzelfde te moeten onderzoeken.
Ze zeggen over Australiërs dat ze heel laid back en relaxed zijn. Dat klopt wel. Ik had een huisbaas die echt heel laid back was en elke avond de barbecue aanstak, ook wanneer het regende.
Toen ik naar Australië ging voor mijn studie, wilde ik er graag naar toe verhuizen. Of naar Amerika. Maar toen ik er eenmaal was ontmoette ik mensen uit Maleisië, Thailand en China. Daardoor ben ik me voor Azië gaan interesseren. Maleisië loopt bijvoorbeeld voorop wat betreft kennis, universiteiten en onderzoeksfaciliteiten. Bij Van Hall Larenstein leren we veel over Europees voedsel, maar China is compleet anders. Het idee om daar te werken, staat me wel aan. Het andere type eten vraagt om andere technologieën, waaronder voedingsmiddelentechnologie.
Australië staat niet bekend om zijn culinaire capaciteiten, maar Adelaide heeft wel een traditionele maaltijd. Die is echt afschuwelijk! Het is een erwtensoep met een soort taart erin, een "floater" genaamd. De taart wordt op de kop in de soep gelegd, en na vijf minuten wordt het opgediend. Dus dan heb je zo'n taart die helemaal zompig en nat is, echt verschrikkelijk. En dan serveren ze het met ketchup!'