Nieuws - 9 september 2011

Simpele kas voor groententeelt in de tropen

tekst:
Redactie

Indonesische tuinders kunnen een veel betere productie halen door aanschaf van een relatief simpele kas, met plastic kasdek en uitgebreide natuurlijke ventilatie. Dit kastype is ook geschikt voor tropisch laagland in andere landen, stelt de Indonesische onderzoeker Impron in zijn proefschrift.

Indonesie-kas-DSC01362.JPG
De groenteopbrengst onder tropische condities valt vaak tegen door hevige regenval en ziekten en plagen in het warme en vochtige klimaat. Door de groenten in een kas te verbouwen, kan de opbrengst fors toenemen.
Impron analyseerde met behulp van modellen wat de tropische omstandigheden voor gevolgen hebben voor het gewas en het kasklimaat. Daarna testte hij een aantal kastypen in de praktijk bij de productie van trostomaten. Kritische factoren bleken een grote ventilatiecapaciteit om de luchtvochtigheid en temperatuur in de kas omlaag te brengen, en het beperken van de infraroodstraling met een plastic film op het kasdek. Dure koelsystemen bleken niet noodzakelijk.
De kas was speciaal ontworpen door Wageningen UR Glastuinbouw voor tropisch laagland. Voordeel van deze ‘adaptieve kas’ is ook nog eens dat hij goeddeels gemaakt kan worden met lokaal beschikbare materialen.  
 
Impron promoveert op 12 september bij Gerard Bot, emeritus hoogleraar Applied Physics. Zijn onderzoek is mede gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De adaptieve kas in Indonesië is gebouwd door het Nederlandse bedrijf Roveno Systems, de plastic film op het kasdek door Oerlemans Plastic. Aan de Nederlandse tuinbouw toeleverende bedrijven investeren vaker mee in onderzoek om maatwerk te kunnen gaan leveren op de internationale tuinbouwmarkt.