Nieuws - 8 september 2015

Simon Groot krijgt Mansholt Award

tekst:
Albert Sikkema

Simon Groot, oprichter van het internationale groentezaadbedrijf East-West Seed Group, kreeg de Mansholt Business Award tijdens de opening academisch jaar op 7 september. Hij creëerde een bloeiend bedrijf met 4000 medewerkers en 12 onderzoekscentra in Zuidoost-Azië.

<foto: Bart de Gouw>

Simon Groot is een Nederlandse groenteveredelaar die groot werd bij het veredelingsbedrijf Sluis & Groot. Toen dat bedrijf in 1980 werd opgekocht door chemiebedrijf Sandoz, startte hij een nieuw bedrijf in Zuidoost-Azië, East-West Seed. Hij ging groentezaden ontwikkelen en verkopen aan kleine boeren in Indonesië, Thailand, India en de Filippijnen, memoreerde juryvoorzitter Jan Karel Mak van het Universiteit Fonds Wageningen (UFW). Inmiddels is East-West Seed een leidende onderneming in groentezaden in Azië. Sinds kort heeft het bedrijf ook een vestiging in Afrika.

Groot heeft altijd samenwerking met Wageningen UR gezocht, om Nederlandse kennis te mobiliseren voor ontwikkeling van kleine boeren in ontwikkelingslanden, vertelde Mak. Hij zette twaalf onderzoekstations op in Zuidoost-Azië, waarop hij kennis deelde met de omliggende tuinders. Door deze open innovatie was hij succesvol in het ontwikkelen van zaden die aan de lokale omstandigheden waren aangepast. Zo ontwikkelde hij een tomatenras voor in de tropen dat op minder dan 1000 meter hoogte kan worden geteeld.

In zijn dankwoord kondigde Groot aan dat hij de prijs – 25.000 euro – gaat doneren aan het Anne van der Ban Fonds, die arme studenten uit ontwikkelingslanden een beurs verleent. Hij hoopte dat dit fonds enkele beurzen gaat verstrekken aan studenten uit Myanmar, waar zijn bedrijf sinds kort zit. Hij had ook nog een waarschuwing voor Wageningen UR: zorg ervoor dat de proefbedrijven voor praktijkonderzoek intact blijven, anders raak je je sterke positie in kennis en innovatie kwijt.

De ‘Mansholt Business Award for sustaninable entrepreneurship’ wordt om de drie jaar uitgereikt.