Nieuws - 1 januari 1970

Sietse spoort achtergebleven aardappels op

Aardappels die na de oogst in het veld achterblijven en opnieuw uitlopen zijn hun leven niet meer zeker. Een Wageningse robot is een meester geworden in het herkennen van aardappelplanten.

Tijdens de internationale veldrobotwedstrijd afgelopen zomer in Wageningen herkende robot Sietse al aardappelplanten tussen de maïs. De makers, onder leiding van dr. Frits van Evert van Plant Research International wonnen zelfs de freestyle-prijs. Maar na de wedstrijd maakte de robot er alsnog een puinhoop van. De onderzoekers hebben hem daarom verbeterd. Ze berichten hier deze maand over in het wetenschappelijke tijdschrift Weed Technology.
De robot herkent nu in meer dan negentig procent van de gevallen aardappelplanten tussen de maïs. ‘Eerst onderscheidde de robot de planten alleen op kleur. Nu kan hij de vorm en textuur van bladeren waarnemen’, vertelt Van Evert. Zo herkent de robot de rondere bladeren van de aardappelplant en bobbelige bladeren van de maïsplant. ‘De technieken die we gebruiken zijn niet nieuw. We gebruiken een simpele webcamera en bekende beeldverwerkingstechnieken. Alleen onze toepassing en de algoritmen die zijn verwerkt in een computerprogramma die de robot aanstuurt zijn nieuw.’
De robot zou in de praktijk aardappelen die na de oogst in de grond blijven zitten en weer uitlopen, op kunnen sporen. Het is beter die te verwijderen omdat ze in volgende gewassen voor problemen kunnen zorgen als ze bijvoorbeeld de ziekte fytoftora hebben. Het scheelt de boer een hoop werk als dit geautomatiseerd gebeurt.
De onderzoekers denken dat een zelfde detectietechniek ook toepasbaar is op andere gewassen of onkruiden. De opsporingstechniek hoeft niet per se in een robot ingebouwd te worden. Van Evert denkt bijvoorbeeld aan een selectieve spuit achter een trekker, die doelgericht verschillende onkruiden doodspuit. Dit heeft als voordeel dat je minder chemische middelen kan gebruiken.
Ook kunnen ze misschien virussen detecteren als het tulpenmozaïekvirus, dat met het blote oog moeilijk te zien is. Traceren en verwijderen van zieke tulpen is een grote schadepost in de tulpensector. PRI is in gesprek met het Productschap Tuinbouw om hiervoor een detectietechniek te ontwikkelen.
De onderzoekers zien ook mogelijkheden voor robots of schoffelmachines die onkruiden opsporen in de biologische landbouw. Biologische boeren zijn relatief veel tijd kwijt aan het wieden van onkruid omdat ze geen pesticiden willen gebruiken. Van Evert: ‘De minister kan wel tien procent areaal biologische landbouw willen in Nederland, maar biologische boeren kunnen moeilijk uitbreiden omdat de onkruidbestrijding zo veel tijd kost.’ / HB