Nieuws - 1 januari 1970

Shellprijs voor Van Lenteren

Hoogleraar Entomologie prof. Joop van Lenteren krijgt de Koninklijke/Shell Prijs 2005 als beloning voor ‘dertig jaar inzet voor duurzame productiemethoden in de landbouw’.

Van Lenteren geldt als een groot stimulator van het gebruik van biologische bestrijding in de gewasbescherming. De Koninklijke/Shell Prijs is met een bedrag van 100.000 euro de grootste wetenschappelijke prijs die jaarlijks aan een onderzoeker in Nederland wordt toegekend.
De prijs is toegekend door een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De jury beschouwt Van Lenterens werk als een schitterend kennis-exportproduct en van grote betekenis voor duurzame landbouw en voedselproductie’.
De prijs wordt op woensdag 19 oktober uitgereikt door Jeroen van der Veer, bestuursvoorzitter van Royal Dutch Shell. Onder de vorige winnaars van de Shellprijs bevinden zich onder meer de Wageningse emeritus hoogleraren prof. Hans Lyklema (fysische chemie en kolloïdkunde, in 1995) en prof. Gatze Lettinga (anaërobe waterzuivering, in 2000). / GvM