Wetenschap - 1 januari 1970

Sfeervol drineken op het gala

Een beeldschone jonge vrouw, gekleed in een lange, zwart fluwelen jurk, schrijdt het herentoilet van het Utrechtse dames-corps UVSV binnen en trekt de deur achter zich dicht. Na een gesmoorde gil komt ze druppend weer naar buiten. Ik zou 'm niet doortrekken, is haar advies aan de verbaasde heer in rokkostuum die het zelfde toilet wil binnengaan. Er komt zo ongeveer een explosie uit de pot zetten!

Met een stralende lach en een bezoedelde jurk glipt ze de gang op en verdwijnt in het feestgedruis van het laatste gala dat de Wageningse studentenvereniging KSV-Franciscus dit millennium organiseert, deze keer in Utrecht. Bjorn Batenburg van de dies-commissie van de Delftse studentenvereniging KSV-Virgilius volgt haar met gulzige ogen tot ze uit het zicht is verdwenen. Dan moet hem ineens van het hart dat de dies-commissie van Virgilius een heuse Amerikaanse auto bezit. Een Mercury Cebal. We hebben dit jaar nog heel wat gala's, dus dan is zo'n slee wel handig.

Hoewel het gebruikelijk is besturen van zusterverenigingen voor gala's uit te nodigen, blijken de vertegenwoordigers van Virgilius ongenood aanwezig, omdat ze vorig jaar verzuimden de dies-commissie van KSV-Franciscus uit te nodigen. Desondanks heeft Batenburg kritiek. Meewarig kijkt hij naar het plafond van de gang, waar een grote hoeveelheid kerstboomlampjes de grove ventilatiebuis niet kan camoufleren, en pocht: Met alle respect hoor, maar de locatie ziet er niet uit. Vorig jaar hadden wij ter gelegenheid van ons honderdjarig bestaan een gala in Versailles met een budget van zeven ton. Franciscaan Johan Visser reageert: Tja, wij hebben ons eeuwfeest in 2010. Dat zal dan wel op het Kremlin zijn.

Even later kijkt Visser goedkeurend uit over de groep gokkers aan de blackjack- en roulette-tafels een verdieping hoger. Ik vind het een gemoedelijke avond, maar dat is mijn nuchtere blik natuurlijk. Inderdaad, hij is nuchter, want hij chauffeert deze avond het bestuur van KSV-Franciscus. Normaal drink ik wat mogelijk is tussen openings- en sluitingstijd; het is voor het eerst dat ik tijdens een gala niet drink.

Bedenkelijk kijkt hij nog eens rond, langs de stapels fiches en minzaam glimlachende dames. Het is waarschijnlijk wel leuker als je zelf dronken bent: op zo'n gala is het toch sfeervoller drinken dan op een normale kroegavond. Maar zoiets moet niet elke week gebeuren, want dit pak zit niet fijn.

Dan daalt Visser de trappen weer af, naar de grote zaal, waar een cover-bandje de menigte probeert te amuseren. Een innig verstrengeld stel hoort toe vanaf twee tegen elkaar geschoven barkrukken, maar de mannelijke helft glijdt langzaam van zijn kruk op de grond, waar hij laveloos blijft liggen. Een glas dat rakelings langs hem heen vliegt en een paar meter achter hem in scherven spat, merkt hij niet op

Bernd Hilhorst slaat de band gade met een zuinige uitdrukking op zijn gezicht. Ze spelen wel lekker hoor, maar toch is het net of je een cassettebandje op hebt staan. Je moet er gewoon een zooi omheen bouwen. Als musicus en manager van de KSV-band weet hij waar hij het over heeft, maar op eigen gala's speelt de band niet. Want anders kun je zelf niet zuipen. Wel probeert Hilhorst her en der klanten te werven. Op avonden als deze klopt mijn managershart. Dan denk ik: we moeten toch iets scoren.

Plots springt het licht aan en blijkt het feest voorbij. Verontwaardigd roept een galaganger uit: Ho, maar vier uurtjes geborreld, en dat voor 75 gulden.

In de bus terug naar Wageningen speculeert Frans Baas over het vervolg van de avond. Veelbetekenend: Er gebeurt op dit soort avonden natuurlijk meer dan op een doorsnee avond. Daarbij refereert hij nog even aan de galaplicht

Krijgt een heer, voorafgaand aan het gala, van zijn partner een koekje bij de thee, dan hoeft hij op niets te rekenen. Krijgt hij gebak, dan zijn de vooruitzichten goed. En krijgt hij vet slagroom op zijn gebak, dan wil dat eigenlijk zeggen: Ik wil met je neuken. Teleurgesteld kijkt hij naar zijn partner, die dronken op de stoel naast hem hangt. Ik heb niet eens thee gehad. E.R