Nieuws - 1 november 2011

(S)experts

Experiment: stel de vraag 'wat moet ik doen om met hem/haar te praten/dansen/neuken/trouwen?' Iedereen heeft gegarandeerd een antwoord klaar, want iedereen is specialist op het gebied van de andere sekse.

Blogger_YK.jpg
Vrouwen- en mannenbladen staan tot de nok toe vol met 'onderzoek' over wat het andere geslacht nou echt ergens van denkt. Een bron van wederzijds onbegrip, want de geile avonturen van Shirley, Michelle en Roos zijn eigenlijk door Dikke Kees geschreven en de mannenpanels van Cosmopzijpolitanelle-artikelen 'Wat Vindt Hij Echt Als Hij Je Niet Ten Huwelijk Vraagt' en 'Tien Dingen Waarvan Jij Denkt Dat Hij Ze Stom Vindt' komen uit de koker van een wat dommige theeleut die na twee-en-een-halve mislukte relatie maar een poes en een dildo heeft genomen. Zelfs al komt het genoemde geslacht overeen met de werkelijkheid, wie heeft hem of haar de autoriteit gegeven om voor de helft van de wereld te spreken?  'Men, we really just don't care about your car.' Generaliseren kun je leren.
Nergens is zoveel quatsch over gezegd en geschreven als over sex. Het onderwerp ligt kennelijk gevoelig en dan doet de ondervraagde alles om zichzelf zo goed mogelijk te presenteren. Meten is weten is neuken in een CAT-scan met een stopwatch. Externe validiteit? Nog niet bijna. De nachtmerrie van de methodoloog gaat nog verder, want wat mensen denken over hun gedrag komt soms niet overeen met waar ze op reageren. Voorbeeld: mannen en vrouwen zeggen respectievelijk dat uiterlijk en status belangrijk zijn, maar bij het daadwerkelijke kiezen van de partner is er geen sekseverschil tussen de voorkeuren.
Nog een reden om dergelijk onderzoek met een korrel zout te nemen: de zaak van de frauduleuze sociaal psycholoog Diederik Stapel, die overigens sinds gisteren op het punt staat om zijn doctorstitel te verliezen, doet je afvragen hoeveel van dit zeer relevante onderzoek nog meer bogus is.
Wetenschap is leuk, maar niet in de slaapkamer.