Student - 17 april 2008

Seminars op locatie hebben maatschappelijke impact

Met een bijeenkomst over ‘Veerkracht in watersystemen’ bij waterschap Reest en Wieden in Meppel werd vrijdag 11 april een reeks incompany seminars gestart vanuit de professional masteropleiding Project- en procesmanagement aan Van Hall Larenstein in Velp. Deeltijdstudenten organiseren de seminars zelf bij hun eigen organisatie.

Project- en procesmanagement is een deeltijd masteropleiding op het gebied van land, water en milieu. De studenten werken al in de groene of blauwe sector. In het tweede jaar van de opleiding, dat in het teken van strategie en visie staat, organiseren de studenten seminars. In het verleden kwamen de sprekers op school hun verhaal doen. ‘We moesten er toen echt aan trekken en sleuren. Mensen komen tegenwoordig niet meer op een seminar op een school af. Het past bij deze tijd om naar buiten te treden en kennis te delen met organisaties’, vertelt Lubbert Hakvoort, hoofddocent Strategie en visie. ‘De studenten en de organisatie leren ervan en het heeft een maatschappelijke impact. Dat is het nieuwe onderwijs.’
De incompany seminars werden vorig jaar voor het eerst georganiseerd en waren zo succesvol dat er nu een nieuwe serie is begonnen. Op vrijdag 11 april beet deeltijdstudent Siebrand Bootsma de spits af met een seminar over veerkracht in watersystemen. Veerkracht betekent dat je meer ruimte voor water moet maken en de consequenties van de klimatologische ontwikkelingen beter in beeld moet brengen. Bootsma is projectleider bij het Waterschap Reest en Wieden in Drenthe. ‘Het scenario dat ontstaat door de klimaatveranderingen, laat zien dat het in de toekomst zowel droger als natter wordt en in beide gevallen ook extremer. Nu geeft dat nog geen overlast, maar we moeten er wel op inspelen bij de inrichting van watersystemen’, vertelt hij.
Bij het seminar op vrijdag 11 april leidde Albert Corportaal, onderzoeker van Alterra, het thema in, waarna in groepjes werd gepraat over de vraag hoe je een veerkrachtig systeem kunt bouwen. Er waren zo’n dertig mensen van het waterschap, de gemeente en de provincie Drenthe, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Land- en Tuinbouw Organisatie. Bootsma: ‘Iedereen bracht kennis mee uit het vakgebied en dat leidde tot levendige discussies. De mensen gingen zelfs in de pauze door.’
Aangezien de studenten de seminars bij hun eigen organisaties houden, hebben ze volgens docent Lubbert Hakvoort een meerwaarde. ‘De organisaties zijn erbij gebaat. De studenten kunnen zelf precies aangeven waar de problemen zitten. Dat leidt tot buitengewoon interessante bijeenkomsten’, meent Hakvoort. Ook de eigen seminars organiseert de opleiding nu op locatie. Een paar weken geleden vond er een seminar bij Arcadis plaats over gezamenlijke wateropgave in Europa.