Nieuws - 13 juni 2002

Secretaresses Leeuwenborch protesteren met succes tegen herindeling

Secretaresses Leeuwenborch protesteren met succes tegen herindeling

Plannen om hun werkplek te veranderen hebben de secretaresses van de Leeuwenborch, het gebouw voor sociale wetenschappers, onaangenaam getroffen. Na protest van hun kant zijn de plannen van de baan.

Per verdieping heeft het gebouw drie gangen, met in elk daarvan een leerstoelgroep. Elke leerstoelgroep heeft nu een eigen secretariaat. Het plan van de kenniseenheid Maatschappij was om die drie secretariaten samen te voegen in een centrale secretaressebalie in het centrum van het gebouw, bevestigt dr Jan Blom, directeur management van de kenniseenheid Maatschappij. Daardoor zou ruimte gepaard kunnen worden, zodat er plaats is voor andere leerstoelen en voor medewerkers van het Landbouw-Economisch Instituut die binnen de Leeuwenborch willen werken.

Maar het plan stuitte op grote bezwaren bij de secretaresses. Bea Prijn, voorzitter van het secretaresse-overleg: "Je doet soms vertrouwelijk werk, je moet je concentreren en wilt soms met iemand apart kunnen praten. Dat kan allemaal niet in de centrale hal. Verder was de bedoeling dat anderen dan jouw werk overnemen als jij er niet bent. Maar je hoort bij een leerstoel, daar heb je je contacten. We willen niet dat mensen maar naar een ander gaan als jij er niet bent. Zoiets werkt misschien bij een bedrijf, maar dit is een universiteit."

Ook in een overleg over de plannen tussen management en medewerkers bleek de onvrede van de secretaresses. Blom concludeerde daaruit dat het geen goed idee is. "Blijkbaar wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen. De secretaresses zelf kunnen dat het beste beoordelen, dus daar luisteren we naar."

De plannen waren onderdeel van de aanstaande renovatie van het gebouw de Leeuwenborch. Daar worden nu de plannen voor gemaakt, later moet de raad van bestuur nog instemmen met de financiering ervan. | J.T.