Nieuws - 24 april 2008

‘Secretaresse verdient vast contract’

Eens per jaar een bloemetje voor de secretaresse is leuk, maar ze schieten meer op met een vaste aanstelling. Dat vindt een groep vrouwen van het Centrum voor Water en Klimaat (CWK).

Kleine posters met ‘Bloemen is leuk, een goed contract is leuker’ hingen op Secretaressedag, donderdag 17 april, bij de kopieerapparaten op de bovenste verdiepingen van Atlas. De miniactie was een initiatief van de vrouwenklankbordgroep van het centrum, om aandacht te vragen voor de positie van de medewerkers van de unit beheer. ‘De secretaresses hebben niet bij ons geklaagd, maar het is goed om af en toe aan mensen te schudden om te laten zien wat voor organisatie we zijn en hoe we met elkaar omgaan’, vertelt Catharien Terwisscha van Scheltinga.
De klankbordgroep signaleert dat de secretaresses vaak veel taken tegelijk moeten doen, dat hun werk het liefst gister klaar moet zijn, dat er van verschillende kanten aan ze wordt getrokken en dat ze onderaan in de hiërarchie staan. Verder werken veel secretaresses op tijdelijke contracten of via uitzendconstructies. Daardoor zijn ze vaak niet zeker van hun baan. Maar ook het overige personeel is niet gebaat bij veel wisselingen van de wacht.
De posters riepen wisselende reacties op, vertelt Anneke Geselschap, die werkt bij de unit beheer van het CWK. ‘Sommigen vonden dat er inderdaad wel eens wat aan mocht worden gedaan, terwijl anderen meer reageerden van ‘dat hoort erbij’. Maar de actie was ook bedoeld om anderen bewust te maken van ons werk. Als alles soepel loopt hoor je niemand, maar dat kost vaak best moeite’, aldus Geselschap.
De klankbordgroep is een half jaar geleden ontstaan in gesprek met het management van het CWK, dat onderdeel is van de Environmental Sciences Group. Terwisscha van Scheltinga hoopt dat zich over enige tijd ook mannen aan gaan sluiten zodat het een gendergroep wordt.