Student - 5 maart 2020

Scriptieprijs voor rechten naar Wageningse student

tekst:
Willem Andrée

Wie gepersonaliseerde voeding nodig heeft, bijvoorbeeld bij suikerziekte, kan via bedrijven dna afgeven die daarmee een persoonlijk voedingsadvies opstellen. Maar hoe veilig is het afgeven van die dna-gegevens? WUR-student Tessa Canoy (23) schreef er haar scriptie over en won de Jan Brouwer Scriptieprijs. Een primeur voor een niet-rechten student.

De scriptie gaat over gepersonaliseerde voeding en dat kan verschillende betekenissen hebben, aldus Tessa, student Food Technology & Food Safety. ‘Ik heb gekeken naar gepersonaliseerd voedingsadvies op basis van biologische informatie. Dat kan bijvoorbeeld genetische of eiwitinformatie zijn. Nu zijn er bedrijven die aanbieden om de relatie tussen jouw gezondheid en het dieet te analyseren. Daarvoor nemen ze bijvoorbeeld dna- of bloed-tests van de consumenten af. Die gaan ze analyseren en op basis van de genetische- of eiwitgehaltes kijken wat je wel of niet moet eten. Maar daarvoor gebruiken ze dus waardevolle en gevoelige informatie van de consumenten. Wat gaan ze met de informatie doen? Je wilt niet dat die privacygevoelige informatie bij je werkgever terecht komt, of bij de verzekeraar. Je wilt die informatie beschermen.’

Ethisch
De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) bepaalt wat er met data mag gebeuren. Tessa heeft een juridische analyse gedaan van de toepassing van de AVG op dit vakgebied. Bijzonder is dat zij daarnaast ook een ethische analyse deed. ‘Dus de voorwaarden die de AVG aan gepersonaliseerde voeding stelt, heb ik vergeleken met voorwaarden op ethische gronden. Die heb ik uit de medische wereld gehaald, bij de zogenoemde informed consent, waarbij de arts toestemming moet vragen aan de patiënt om een behandeling te doen. En zo heb ik bekeken hoe de AVG de gepersonaliseerde voeding op een ethische manier kan reguleren.’

Onder de indruk
Tessa kwam zelf op het idee voor het onderwerp van haar scriptie en voor het combineren van rechtswetenschappen en de filosofie. ‘Daardoor kreeg ik ook twee begeleiders en dat voegde echt iets toe: ik kon daardoor de regelgeving langs een ethische lat leggen.’ De jury van de Jan Brouwer Scriptieprijs was onder de indruk. Dat iemand zonder achtergrond in de rechten deze scriptie kon schrijven en dan ook nog met een toepassing in de gepersonaliseerde voeding. ‘Ik was al vereerd dat mijn scriptie was ingezonden. Ik had nooit verwacht dat ik zou winnen; juist omdat het geen typische rechtswetenschappen scriptie is. De uitreiking van de prijs is op 20 april in Haarlem. Van de acht winnaars mogen er een of twee een presentatie geven, onder wie ik.’

Tessa studeert Food Technology & Food Safety en is naast deze prijswinnende masterscriptie bezig met de master Foodbiotechnology. ‘Die scriptie gaat over levensmiddelentechnologie en die moet over een jaar klaar zijn.’

*****
De Jan Brouwer scriptieprijs is een prijs van de KHNW, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen die jaarlijks acht prijzen uitreikt op het gebied van sociale wetenschappen, denk aan religie, taalwetenschappen, economie en rechtswetenschappen. Alle rechtenfaculteiten in Nederland kunnen iemand aandragen en tot nu toe is de prijs alleen uitgereikt aan mensen die een rechtenachtergrond hebben.

 

 


Re:ageer