Nieuws - 1 januari 1970

Scriptieprijs voor landinrichters

Ze waren aanvankelijk verbaasd dat ze waren genomineerd voor een scriptieprijs van de reisbranche, maar ze zijn blij dat ze hem hebben gewonnen. Manon Joosten en Ramona van Marwijk ontvingen op maandag 27 september in Amsterdam de Ed van Thijn Scriptieprijs, voor hun afstudeerverslag over toerisme in Malindi, Kenia.

Joosten en Van Marwijk, beiden inmiddels afgestudeerd in de Landinrichtingswetenschappen, gingen vorig jaar drie maanden naar de Keniaanse badplaats voor een onderzoek naar kleine ondernemers en duurzaamheid in de toeristische sector. Eén van de conclusies was dat kleine, lokale ondernemers er op den duur niet aan zullen ontkomen overgenomen te worden door internationale ondernemingen. De sector bleek bovendien niet erg duurzaam. Het opruimen van afval kon bijvoorbeeld beter en velen bleken totaal afhankelijk van het massatoerisme. ‘Toen er weinig toeristen waren had niemand geld en is ook onze computer gestolen’, vertelt Van Marwijk.
De jury onder leiding van naamgever Ed van Thijn, oud-voorzitter van het verbond van reisondernemingen ANVR, prijst in het juryrapport het goede theoretische raamwerk en de zorgvuldigheid van hun ‘fantastische casestudy’.
Dat er niet meer dan tien inzendingen waren voor de dit jaar ingestelde prijs, die als doel heeft de discussie over ontwikkelingen in de reisbranche wetenschappelijk te verbreden en verdiepen, maakt het winnen voor de jonge ingenieurs niet minder leuk. ‘Het is vooral leuk dat iemand anders, van buiten je universiteit, je scriptie zo goed leest.’
Het prijzengeld van 1250 euro mogen ze delen. ‘Misschien gaan we wel samen naar Kenia’, aldus Van Marwijk. / YdH