Organisatie - 1 januari 1970

Science zoekt inspiratie bij plant

Wageningen heeft een mooie verzameling plantwetenschappers, aldus de Amerikaanse editor plantwetenschappen van Science, Pamela Hines. Ze was op dinsdag 5 oktober in Wageningen, op zoek naar actuele ontwikkelingen in de plantenwetenschappen.

Hines maakt deze week een rondgang langs verschillende Europese instituten. In Wageningen was ze op bezoek bij de Onderzoekschool Experimentele Plantwetenschappen. Ze kwam vooral om te horen welke onderwerpen het wetenschappelijke toptijdschrift volgens de onderzoekers moet oppikken. Ook informeerde ze de onderzoekers over de werkwijze van Science, en liet weten dat ze niet moeten aarzelen artikelen in te sturen, ook als er nooit eerder iets over het onderwerp in het tijdschrift stond.
Wageningen heeft excellente onderzoekers, als je kijkt naar de citatie-index, aldus Hines. Ook signaleerde ze dat China in opkomst is. ‘Ze besteden veel middelen aan agrarisch onderzoek. Maar anderen hebben met minder middelen misschien meer resultaat’, voegde ze er aan toe.
Een verklaring voor de dalende belangstelling voor de plantenwetenschappen in Europa zou volgens haar kunnen liggen in de angst voor genetisch gemodificeerde gewassen. Maar het tij zou moeten keren met uitstekend onderzoek waar mensen het nut van inzien, zoals smakelijker en voedzamer tomaten, en met het beter informeren van het publiek, zei Hines.
Tot slot vond ze het bezoek ook persoonlijk interessant. ‘Ik heb eindelijk eens persoonlijk kunnen kennismaken met Ton Bisseling, één van onze adviseurs.’
Prof. Ton Bisseling is hoogleraar Moleculaire biologie met bijzondere aandacht voor de ontwikkelingsbiologie van planten. / YdH