Nieuws - 10 augustus 2017

Science-etalages op de campus

tekst:
Roelof Kleis

Wat gebeurt er allemaal op de campus? Vier kunstzinnige lichtbakken zetten grote thema’s van het Wageningse onderzoek in de etalage.

Ontwerper Rene Vullings knutselt aan een van de kijkglazen. © Roelof Kleis

De vier etalages worden op dit moment geplaatst bij de gebouwen Orion, Forum en het Restaurant van de Toekomst. De constructies moeten bezoekers op een kunstzinnige manier een idee geven van het onderzoek dat op de campus plaats vindt. De etalages zijn een ontwerp van de Eindhovense Studio Maatwerk, die eerder al de kamerschermen in The Spot ontwierp en het hekwerk om het terras van Orion.

Verbinding
‘Als bezoeker van de campus zie je allerlei grote gebouwen, maar je ziet aan de buitenkant niet af wat binnen in die gebouwen gebeurt’, licht ontwerper René Vullings de opdracht toe om die verbinding te leggen. Vullings en collega-ontwerper Philip Bogaerts kozen ervoor, na gesprekken met medewerkers en studenten, om een viertal onderzoeksthema’s uit te lichten: biodiversiteit, genetische manipulatie, bodemonderzoek en consumentengedrag.

etalages2.jpg

Wetenschap roept discussie op, bleek Vullings na gesprekken met onder andere studenten. ‘Ieder kijkt op zijn eigen manier naar bepaalde onderwerpen. Neem de toepassing van genetische modificatie, daar zijn heel diverse meningen over.’  Dat element van wisselende perspectieven komt in het ontwerp nadrukkelijk naar voren, doordat de toeschouwer door drie verschillende ‘brillen’ naar het onderwerp kan kijken.

Kijkglazen
De etalages bestaan uit een object met een lichtbak waarin drie posters door elkaar worden geprojecteerd. Een paar meter voor die bak staat een blauw metalen frame met de drie kijkglazen in de kleuren rood, groen en blauw. Elk van die glazen maakt een eigen beeld in de lichtbak zichtbaar. De precieze invulling laat Vullings nog even in het midden. De bakken worden pas in de loop van deze maand gevuld.

De objecten achter de lichtbakken laten op hun eigen manier de vier thema’s zien. Bij Forum staat een dubbele helix (genetische modificatie), bij het Restaurant van de Toekomst een houten ‘letterbak’ (biodiversiteit), aan de westkant van Orion gestileerde huisjes (consumentengedrag) en aan de oostkant een betonnen (180 kilo) bodemprofiel.