Nieuws - 4 oktober 2001

Schurftvrije appels redding voor biologische fruitteelt

Schurftvrije appels redding voor biologische fruitteelt

Met appelrassen die geen schurft krijgen haalt het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in een biologische teelt net zo'n opbrengst en kwaliteit als in een gangbaar systeem. Dit is een doorbraak, omdat biologische appelboomgaarden meestal half zo veel produceren, waarbij bovendien de kwaliteit maar matig is.

In drie achtereenvolgende proefjaren was de productie van de schurftresistente rassen Santana en Topaz goed. Schurft is de belangrijkste ziekte in de Nederlandse fruitteelt en hier wordt in de praktijk het meeste tegen gespoten. Ook biologische telers spuiten hiertegen, met natuurlijke middelen als zwavel. Deze tasten echter de vitaliteit van de bomen aan en geven de vruchten een ruw en grauw aanzien. De resistente rassen worden veel minder bespoten; het is alleen nog nodig voor andere schimmelziekten.

"Resistente rassen zijn op termijn de enige mogelijkheid voor Nederlandse appeltelers", zegt onderzoeker ir. Rien van der Maas van het PPO in Randwijk. De biologische appelteelt in Nederland is in vijf jaar verdubbeld, maar vorig jaar is slechts ??n teler hierop overgeschakeld. Van der Maas geeft hiervoor twee oorzaken aan. Ten eerste staan de prijzen van biologische appels onder druk door concurrentie uit het buitenland. Ten tweede zit er weinig schot in de toelating van biologische middelen om plaaginsecten te bestrijden. Nu blijkt dat de resistente rassen perspectief bieden voor de biologische teelt hoopt Van der Maas dat de overheid de toelating van nieuwe middelen wil ondersteunen.

Topaz is een Tsjechisch ras. Santana komt van Plant Research International.

Een probleem is dat de resistentie van deze rassen op sommige plekken in Nederland is doorbroken; daar weet de schurftschimmel hen wel te besmetten. Dit is gebeurd op plekken waar de schurftdruk heel hoog is. PPO probeert er daarom voor te zorgen dat de bomen zo weinig mogelijk in aanraking komen met de schimmelsporen.

Op termijn ziet Van der Maas meer in veldresistente rassen; dit zijn rassen die wel een beetje schurft krijgen, maar waarbij de ziekte niet doorzet. "Die resistentie is waarschijnlijk veel robuuster. Maar de komende tien jaar moeten telers het waarschijnlijk doen met Topaz en Santana. Vooral deze herfst maken veel telers de omslag naar deze rassen." | M.H.