Wetenschap - 25 maart 2015

Schurftvrije appel nog niet op Europese markt

tekst:
Rob Ramaker
2

Een Canadese fruitteler heeft toestemming een genetisch gemodificeerde appel op de markt te brengen in Noord-Amerika. Onderzoekers van Plant Breeding zijn ondertussen somber over de Europese kansen voor hun schurftresistente appelras.

Foto: Een door schurft aangetaste appel.

Voor het eerst heeft een fruittelersbedrjif in Canada toestemming een genetische gemodificeerde appel op de markt te brengen in Noord-Amerika. Door genetische aanpassingen wordt het vruchtvlees van de ‘Arctic apple’ minder snel bruin wanneer deze in partjes is gesneden. Het besluit is een lichtpuntje, zegt Henk Schouten, onderzoeker bij Plant Breeding, maar hij blijft pessimistisch dat ‘zijn’ schurftresistente appelras ooit commercieel gaat worden verbouwd in Europa.

In 2010 kreeg Plant Breeding toestemming voor een veldproef met de schurftresistente appel. Hoe staat het momenteel met de ontwikkeling?

‘Uit de veldproef blijkt dat de resistentie tegen schurft goed werkt. Of er toelating komt, is echter onduidelijk. Het gaat hier om een cisgene appel, wat betekent dat alleen een soorteigen gen is toegevoegd. In tegenstelling tot transgene rassen had het ook door klassieke veredeling kunnen ontstaan. De Nederlandse regering vindt dat de appel niet onder de wetgeving voor genetisch gemodificeerde organismen (GGO) valt, maar dit is Europese wetgeving. We wachten nu op antwoord uit Brussel. Mocht de appel onder de GGO-wetgeving vallen, dan is toelating te duur voor fruittelers en gaan we door met spuiten tegen appelschurft.’

U klinkt pessimistisch over de afloop.

‘De signalen zijn dat de Europese Unie het eerder wel dan niet onder de GGO-wetgeving laat vallen. Het is een indicatie en geen duidelijkheid, maar ik ben somber.’

Hoe denkt u dat consumenten de ‘Arctic Apple’ ontvangen?

‘Het is afwachten en ik ben heel benieuwd. De meeste Amerikaanse staten hebben geen labellingsplicht voor GGO’s, wat dat betreft is het een heel andere wereld. De milieubeweging doet ondertussen haar best deze appel in een kwaad daglicht te stellen. Ik vind het dan ook mooi dat een Canadees MKB-bedrijf de moed en het doorzettingsvermogen heeft gehad deze appel te ontwikkelen. Het verbaast me dat een fruitteler de financiering heeft gevonden dit te ontwikkelen.’


Gezien uw eigen pessimisme ervaart u het groene licht voor deze appel toch als een opsteker?
‘Ja, het is een lichtpuntje. De categorische afwijzing van GGO’s door de milieubeweging gooit de deur dicht voor allerlei mooie mogelijkheden. De helft van al het landbouwgif in Nederland wordt gespoten op één gewas, aardappels, om één ziekteverwekker, Phytophthora, tegen te gaan. We hebben een cisgene aardappel die resistent is en we kunnen de hoeveelheid gebruikt gif in Nederland in één klap halveren. Dat milieubewegingen dit afwijzen en hierin volharden is triest. Het geeft aan dat ze van milieubewegingen zijn veranderd in anti-technologiebewegingen.'

Re:acties 2

  • Rob Ramaker

    Hoi Marco,

    Het gaat om twee verschillende appels. De Arctic apple die niet bruin wordt, was de aanleiding voor dit artikel. De schurftvrije appel is een Wageningse vinding waarvan we laten zien hoe het er nu voor staat.

    Reageer
  • Marco

    Welk probleem wordt er nu opgelost met deze appel, het bruin worden na doorsnijden of appelschurft?

    Reageer

Re:ageer